Kezdőlap / Tudomány / Állatokról emberre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok, antropozoonózisok)

Állatokról emberre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok, antropozoonózisok)

Az állatról emberre terjedő betegségek általában foglalkozási betegségnek tekinthető. A brucellózis pl. az állatgondozók, állatorvosok között gyakoribb, az ornithosis főként a baromfi-feldolgozó vállalatok alkalmazottait veszélyezteti.
Az antropozoonózisok különböző módokon terjedhetnek. A fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés révén terjedhet pl. a brucellózis, a tularémia, az állatok harapása által a veszettség, elsősorban a légutakon át fertőződik az ember ornithosis és Q-láz esetében.
Az antropozoonózisok megelőzésében az állat egészségügyi intézkedések a legfontosabbak. Ezenkívül az állatokkal vagy állati termékek feldolgozásával foglalkozó emberek védelme, továbbá az élelmezéshigiénés előírások betartása többnyire jelentős segítséget nyújt e betegségek megelőzésében.
Az antropozoonózisokhoz tartozó sok betegség közül a lépfene, a brucellózis, a tularémia, a leptospirosis, a veszettség, az ornithosis a legjelentősebbek.
A fertőző betegségek elleni küzdelem gyakorlati alapjai
Valamely fertőző betegség előfordulása esetén a beteg mielőbbi gyógykezelésén kívül meg kell tenni mindazokat az intézkedéseket, amelyekkel a betegség tovaterjedése megakadályozható. Ez nélkülözhetetlenül fontos tevékenység, azonban mégis kevés. A fertőző betegségek teljes leküzdéséhez nem elegendő az, hogy a már előfordult megbetegedésekkel kapcsolatban megtesszük a szükséges védekező eljárásokat, hanem mindent el kell követni a fertőző betegségek keletkezésének megakadályozására, más szóval: megelőzésére.
A megelőző munka a járványfolyamatot fenntartó három tényezőre irányul: igyekszik megszüntetni a fertőzőforrást, elvágni a terjedési lehetőségeket és fokozni az emberek ellenálló képességét, védettségét. A munka akkor a legeredményesebb, ha egyidejűleg valamennyi tényezőre irányul. E célból nemcsak járványügyi eljárásokat kell alkalmazni, hanem figyelembe kell venni mindazokat az egészségügyi, társadalmi tényezőket is, amelyek a járványfolyamatra hatást gyakorolhatnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás