Kezdőlap / Tudomány / A vérpályán keresztül terjedő (hematogén) fertőző betegségek

A vérpályán keresztül terjedő (hematogén) fertőző betegségek

E betegségek kórokozói elsősorban a vérben telepszenek meg, ahová a bőrön át vérszívó vektorok közvetítésével kerülnek be és ahonnan ismét és kizárólag vérszívó vektorok közvetítésével terjednek tovább. Más természetes terjedési mód nincs. A hematogén betegségek kórokozóinak megvan a maguk terjesztője, pl. a maláriáé az Anopheles nemhez tartozó szúnyogok, a kiütéses tífusz és a visszatérő láz vektora a tetű.
A hematogén fertőzések endémiás és szezonális jellegűek. Azon a területen fordulnak elő, ahol a terjesztésükhöz szükséges vektor él és abban az időszakban fordulnak elő, amikor terjesztőjük számára legkedvezőbbek az életfeltételek (pl. a malária nyáron).
A hematogén fertőző betegségek elleni küzdelem is három irányú. A fertőzőforrás veszélyességét csökkenti a beteg ember elkülönítése a vektoroktól és gyógyítása. A terjedés megakadályozását célozza a betegséget terjesztő vektorok irtása vagy legalábbis számuk lényeges csökkentése (pl. szúnyog-tenyészőhelyek megszüntetése és szúnyogtalanítás). Néhány hematogén fertőző betegség ellen jó hatással lehet aktívan immunizálni (pl. kiütéses tífusz).
Az ember fertőző betegségeinek kb. 20%-a tartozik ebbe a csoportba (pl. makíria, kiütéses tífusz, visszatérő láz).
A kültakarón át terjedő fertőző betegségek
E csoportba tartoznak a bőr és képletei (haj, köröm), valamint a külső nyálkahártyák (szem, ivarszervek) fertőző betegségei, továbbá a bőr sérülésein át keletkező fertőzések (sebfertőzések).
Az e csoportba tartozó betegségek egy része közvetlen érintkezéssel terjed (pl. nemi betegségek). A csoport más betegségeinek terjesztésében ruhaneműk, használati tárgyak, közös mosdóvíz stb. játszhatnak szerepet. A sebfertőzések a kültakaró sérülésein át jöhetnek létre.
A kültakaró fertőző betegségei elleni védekezésben a higiénés viszonyok javítása és a lakosság egészségügyi kultúrájának emelése, a személyi higiéné betartása a legfontosabb. A tetanusz megelőzhető aktív immunizálással.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás