Kezdőlap / Tudomány / Járványügyi teendők fertőző betegségek előfordulásakor

Járványügyi teendők fertőző betegségek előfordulásakor

A fertőző betegségek előfordulásakor végzendő teendők is három elsődleges tényezőre: a fertőzőforrás ártalmatlanná tételére, a fertőzés terjedési lehetőségének megakadályozására és amennyiben lehetséges, a fertőzés veszélyének kitett személyek védettségének növelésére irányulnak. Előbb a beteggel, majd a beteg környezetével kapcsolatos teendőket ismerjük meg.
Teendők a beteggel.
a) Korai diagnózis. Fertőző betegség előfordulásakor – a szükséges intézkedések megtétele céljából – az a legfontosabb, hogy azt idejekorán felismerjék. Ennek feltétele, hogy az orvos idejében lássa a beteget. Még ma is előfordul, hogy csak akkor hívnak orvost a beteghez, amikor a betegség már hosszabb ideje tart, és így közben sok lehetőség adódott arra, hogy a beteg másokat is fertőzzön.
Sok fertőző betegség helyes diagnózisát, kórok tani tisztázását laboratóriumi vizsgálatokkal is biztosítani lehet. Ezért eljárás, hogy bizonyos fertőző betegségek vagy azok gyanújának előfordulásakor kötelező diagnosztikai célból laboratóriumi vizsgálatokat végezni. Több betegséggel kapcsolatban a beteg elkülönítésének megszüntetése is laboratóriumi (felszabadító) vizsgálatok negatív eredményéhez van kötve (hastífusz, dizentéria, diftéria stb.).
b) A fertőzőbetegek jelentése és nyilvántartása. A fertőző betegségek elleni gyors és eredményes intézkedések feltétele, hogy a megbetegedésekről az intézkedésre kötelezett orvosok és az illetékes egészségügyi szervek: KJSz-ek (Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat), KÖJÁL-ok (KözegészségügyiJárványügyi Állomás); az OKI (Országos Közegészségügyi Intézet) és az Egészségügyi Minisztérium járványügyi osztályai minél előbb tudomást szerezzenek. Ezt szolgálja a fertőző betegek bejelentése és nyilvántartása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Leave a Reply