Kezdőlap / Tudomány / A fertőzés terjedése közvetett úton

A fertőzés terjedése közvetett úton

Cseppfertőzés esetén a kórokozó a fertőzőforrás légutaiból a levegőbe jut s onnan kerül egy másik ember szervezetébe. A kórokozók legnagyobb számban köhögéskor és tüsszentéskor, kisebb mennyiségben egyszerű beszéd alkalmával nyálka- vagy izzadmánycseppekkel kerülnek a fertőzött szervezetből a levegőbe.
A cseppfertőzés sok tényezőtől függ, így pl. a fertőző cseppek nagyságától, a bennük levő kórokozók számától és ellenálló képességétől, a légáramlás erősségétől.
A cseppek egy darabig a levegőben lebegnek, s így bejuthatnak egy másik ember légutaiba. A környező tárgyakra és a padlóra leülepedve a cseppek kiszáradnak és mint por, ismét a levegőbe, ezzel az ember légutaiba kerülhetnek
Olyan tárgyak, amelyekre a kórokozók a fertőzött egyén váladékaival, ürülékével juthatnak, szintén terjeszthetnek fertőzést. Veszélyességük a tárgy fertőződésének mértékétől, a kórokozó ellenálló képességétől, a fertőzött tárgy használati módjától és idejétől függ.
Az elmondottak miatt az ágy- és fehérnemű, ajtókilincsek, mosdócsapok és tálak, ágytálak, éjjeliedények, köpőcsészék, játékszerek aránylag könnyen válhatnak fertőzések terjesztőivé. A tuberkulózis kórokozója könyveken is aránylag hosszú ideig (kb. 2 hónapig) életben maradhat.
A tárgyak közül különös figyelmet érdemelnek az orvosi műszerek. A nem megfelelően sterilezett orvosi fecskendők és tűk, műszerek, kötszerek stb. különböző fertőzéseket terjeszthetnek s jelentőségük az egészségügyi ellátás során előforduló fertőzésekben nagy lehet. Ezért a sterilizálandó eszközök helyes sterilizálására és sterilen tartására fokozottan ügyelni kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás