Az első 2-3 napon át a beteget éheztetjük és szomjaztatjuk, legfeljebb 1-2 kekszet ehet. Az első nap után 1-2 almát fogyaszthat vagy 2-3 dl cukrozott limonádét kap. Ha a diurézis megindult, bővebben lehet adni folyadékot. Ilyenkor szokás a vízlökést alkalmazni: a beteg rövid idő alatt 0,5-1 liter vizet vagy teát …
Érdekel a cikk folytatása? »A magas vérnyomás (hipertónia) étrendje
Az étrendi kezelés a beteg tápláltsági állapotához igazodik. Ha a beteg elhízott, testsúlyfeleslegének leadása a keringést tehermentesíti. Ezért a hipertóniás betegek étrendje általában energia és nátriumszegény. Az ásványi anyagok területén több kísérletet és megfigyelést végeztek a konyhasó használatával kapcsolatban. A kísérleti adatok azt bizonyítják, hogy azoknál a népeknél, akik túl …
Érdekel a cikk folytatása? »Az érelmeszesedésben szenvedő betegek étrendje
Gyógyításában fontos szerep jut a kímélő életmódnak, az izgalmak, a testi és szellemi megerőltetések távol tartásának, a dohányzás mérséklésének. Az étrendi kezelésben elsősorban a zsírfogyasztás csökkentésére, az energiában szegényebb táplálkozásra kell törekedni, ezért energia- és zsírszegény diétát adunk. Az esszenciális zsírsavak biztosítására a zsiradék egy részét helyes növényi olajokban adni …
Érdekel a cikk folytatása? »A heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás étrendje
Heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pankreatitisz) étrendje A betegség első napjaiban éheztetjük és szomjaztatjuk a beteget. A folyadék és elektrolitszükségletet parenterálisan kell a szervezetbe juttatni. Később hideg teát, gyümölcslevet lehet adni. A 4., 6. naptól szénhidráttáplálás kezdhető el (gyümölcslé, cukros tea, burgonyapüré, teában áztatott keksz, piskóta). A nitrogénegyensúlyt aminosavinfúzióval kell biztosítani. Lassan …
Érdekel a cikk folytatása? »Epebetegek étrendje
Heveny epehólyag-gyulladás (akut kolecisztitisz) étrendje Görcsös fájdalom esetén a szénhidrát gazdag étrend folyékony pépes változatát adjuk. Cukrozott tea, szűrt gyümölcslevek-, gyümölcs- és főzelékpürék képezik a gyógyélelmezés alapját. Ha a panaszok enyhülnek, az állapotnak megfelelően az általános alapelvek szerint bővíthetjük a diétát. Krónikus epehólyag-gyulladás (krónikus kolecisztitisz) étrendje A diéta alapelve a …
Érdekel a cikk folytatása? »Hasvízkór és májkóma
Hasvízkór (aszcitesz) étrendje Hasvízkór megjelenésekor a konyhasót megvonjuk. A teljes nátriummentesség nehezen oldható meg táplálékaink sótartalma miatt, de veszélyes is volna, mert a sótlan étrendben élő beteg sok esetben nagymértékben étvágytalanná válik, és esetleg hiponatrémiás állapot fejlődik ki. A sóban szegény étrendben naponta fél g sóval ízesíthetjük az ételeket, de …
Érdekel a cikk folytatása? »A heveny májgyulladás (akut hepatitisz) étrendje
A heveny májgyulladásban a diétás kezelés a betegség lefolyásának megfelelően módosul. Az első egy -két nap a szénhidrát gazdag étrend folyékony formáját kapja a beteg. Az étrendben bőven szerepeljenek gyümölcslevek, cukorral ízesített gyümölcsturmixitalok. Az étrend a betegség első hetében a szénhidrát gazdag étrend folyékony-pépes változata. Majd áttérhetünk a fehérje- és …
Érdekel a cikk folytatása? »Bakteriológiai vizsgálati módszerek
A bakteriológiai vizsgálati eljárások négy csoportba oszthatók: morfológiai, biológiai, biokémiai és szerológiai eljárásokra. A morfológiai (alaki) vizsgálatok a baktériumok nagyságáról, alakjáról, szerkezetéről tájékoztatnak. A vizsgálat eszköze a mikroszkóp, amely a szabad szemmel nem látható mikrobákat megfelelően nagyítja. Többféle mikroszkóp van, közülük bakteriológiai vizsgálatra leggyakrabban a fénymikroszkópot használják, amelynek nagyítása 1000-1400-szoros. …
Érdekel a cikk folytatása? »A fertőző betegségek laboratóriumi diagnosztikája
Vizsgálati anyagok vétele és laboratóriumba küldése. A mikrobiológiai vizsgálatok eredményességének egyik alapfeltétele a szakszerű mintavétel és a vizsgálati anyagok idejekorán való eljuttatása a laboratóriumba. A vizsgálati anyagokat steril, a váladékjellegének megfelelő üveg vagy műanyag tartályba veszik és azt úgy küldik a laboratóriumba, hogy a váladék ezekből szállítás közben a környezetbe …
Érdekel a cikk folytatása? »Védőoltások
Az aktív immunizálást a fertőző betegségek megelőzésére alkalmazzák. A különböző fertőző betegségek ellen védőoltással elérhető védettség tartama nem egyforma. Például a gyermekbénulás elleni (Sabin – ejtsd: Szebin-féle) védőoltás hatása igen hosszú ideig, feltehetően évtizedekig vagy az egész életen át tart, az influenza elleni védőoltásé pedig 1 évnél is rövidebb ideig. …
Érdekel a cikk folytatása? »