Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …
Érdekel a cikk folytatása? »A pantotenátsav és a mellékvese működése
A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …
Érdekel a cikk folytatása? »Az esszenciális zsírsavak fő funkciói
A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési …
Érdekel a cikk folytatása? »„Kiegyensúlyozott étrend”
Általános nézet szerint minden szükséges vitamint megkaphatunk, ha kiegyensúlyozott étrenden élünk. De milyen is a kiegyensúlyozott étrend? Valóban annyira egyszerű és kézenfekvő követni? A definíció szerint az a kiegyensúlyozott étrend, mely megfelelő arányban biztosítja a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot. Minden ételben más-más mennyiségű tápanyag található. A modern nyugati konyha …
Érdekel a cikk folytatása? »A vitaminhiány tünetei
A vízben oldódó vitaminok naponta szükségesek a szervezet számára,mert hosszú távon nem tudja tárolni. A-vitamin hiánya: a bőr szárazzá válik és nagyobb az esélyünk a fertőzésekre és a csontnövekedés is lassulhat. A B-vitamin hiánya :ideggyógyászati, pszichiátriai, emésztőszervi tüneteket okoz.De kielégítő és helyes táplálkozással megfelelő juthat a szervezetbe.B vitamin-hiányt okozhat például …
Érdekel a cikk folytatása? »Az étrend és az egészség kapcsolata
A tudósok felfigyeltek az összefüggésre az egészség és bizonyos fajta étrendek között. Például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előkelő helyen szerepel a világranglistán a szívelégtelenségekből eredő elhalálozások számát tekintve. Az étrend mindkét országban nagymértékben finomított, és tele van feldolgozott, magas zsírtartalmú élelmiszerekkel, olyanokkal, mint a hamburgerek, sajtburgerek, hasábkrumplik, tejtermékek és …
Érdekel a cikk folytatása? »Fogamzás előtti táplálkozás
A kutatások azt mutatják, hogy mindaz, amit a fogamzás előtt eszik az ember, hatással lesz a születendő gyermekre is. Michael Crawford professzor tekintélyes mennyiségű vizsgálatot végzett a fogamzás előtti táplálkozás és annak a születendő gyermekre tett hatása terén. 1990-ben Hackneyben megalapították az Agykémiai és Emberi Táplálkozástani Intézetet, és az ott …
Érdekel a cikk folytatása? »A Riboflavinforrások
A riboflavin (B2-vitamin) a B-komplex tagja, a természetben általában ragyogó sárga színű. Először Dr. Khun különítette el 1933-ban. A riboflavin sárgászöld vegyület, vízben oldódik, zsírban viszont nem. A legfontosabb riboflavinforrások a tej és a húsok, ezért a hiány veszélyének leginkább a veganisták vannak kitéve. A főzési eljárások viszonylag érintetlenül hagyják …
Érdekel a cikk folytatása? »Az immunrendszert segítő és hátráltató tápanyagok
Az immunrendszert segítő tápanyagok A-vitamin és béta-karotin – Az egészséges növekedésért és a csecsemőmirigy (thymus) aktivitásának fenntartásáért, vagyis az erős immunrendszerért felelősek. – Hatékony vírusölők – fontosak a különösen nagy kockázatnak kitett területek, például a belek és a légzőszervek, erős védelméhez. C-vitamin – Vírusölő. – Fokozza az E-prostgalandin nevű mellékvesehormon, …
Érdekel a cikk folytatása? »Mozgás nélkül nincs élet!
A gyümölcsök cukrokat, savakat, illóolajokat is tartalmaznak. Ezeknek köszönhető változatos zamatuk és ízük. Nyáron, a nagy melegben kiváló hűsítő a gyümölcsből készült hideg saláta, turmix vagy üdítőital. A fogyókúrázóknak szokták ajánlani a gyümölcsnapokat. Valóban egyes gyümölcsök szénhidrát- és kalóriatartalma jelentéktelen. Ilyen például az alma, a cseresznye, az egres, a meggy, …
Érdekel a cikk folytatása? »