Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminok fontos egészségvédő szerepére. Nézzük meg hát közelebbről az antioxidánsokként ismert tápanyagokat. Számos vitaminnak és ásványnak vannak antioxidáns tulajdonságai, akár antioxidáns enzimek részeként, akár önmagukban. A nyomelemek közül a szelén, a réz és a mangán kapcsolódik össze egy enzimmel, mely elpusztítja a …
Érdekel a cikk folytatása? »A rettegett „E” betűk élelmiszereinkben
Manapság szinte az összes előre gyártott élelmiszerben található az emberek által rettegett „E” betűs adalékanyagoktól. Ha megnézzük kedvenc termékünket, biztosak lehetünk benne, hogy abban is lesz néhány ún. E-számmal jelzett anyag. De igazából tudjuk, hogy ezek mit jelentenek és tényleg károsak? Sokan sajnos nincsenek tisztában az E-számokkal, noha aggódnak kártékony …
Érdekel a cikk folytatása? »Vegetarianizmus és biokertészet
A vegetáriánusok, a tudatos fogyasztók és a biotermékek hívei manapság jóformán egyazon csoportot alkotnak. Ahogyan a közelmúlt élelmiszerbotrányai is figyelmeztetnek, nincs meg a három egymás nélkül. Hiába vegetáriánus valaki, ha ellenőrizetlen forrásból, agyonvegyszerezett zöldséget és gyümölcsöt vásárol – ezzel gyakorlatilag semmit nem tett az egészségéért, ami pedig a vegetarianizmussal eredetileg …
Érdekel a cikk folytatása? »A vitaminok
Általánosságban a vitaminokat aszerint a szempont rendszerezik, hogy zsírban oldódóak-e vagy pedig vízben. Rendkívül fontos megjegyeznünk és vitaminok szedése előtt mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy nagyobb mennyiségben csak a vízoldékony vitaminokat szabad bevinni a szervezetünkbe, ugyanis ezek a vizelettel néhány órán belül ki is ürülnek, kiválasztódnak a testünkből, míg a …
Érdekel a cikk folytatása? »Az esszenciális zsírsavak fő funkciói
A tápanyagok átalakítása energiává. Minden sejtfalban találhatók zsírok, melyek egyrészt a sejtmembrán sértetlenségének megőrzéséhez szükségesek, másrészt sok élettani folyamat is itt megy végbe. Egyszerűen fogalmazva: esszenciális zsírsavak hiánya esetén a szervezet kevésbé hatékonyan alakítja át energiává a tápanyagokat. Az ebből eredő energiahiány okozza a növekedési zavarokat és a szervezet működési …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogy mondják vegánul a brassóit?
A brassói tipikusan húsétel – gondoljuk mi amatőrök. De a finomra pirított húst kihagyva is nagyon ízletes fogás lehet, ha használjuk a fantáziánkat. Na meg az alábbi gombás brassói receptjét. Hozzávalók 50 dkg gomba 40 dkg zöldborsó 1 konzerv kukorica 1 fej apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma pirospaprika só, …
Érdekel a cikk folytatása? »Elegendő-e, csak a diétás élelmiszerek fogyasztása?
Csökkentett energiatartalmúak azok az élelmiszerek, melyek energiaértéke 30-50 százalékkal kevesebb a velük összehasonlítható élelmiszerekhez képest (például a diétás párizsi 7 százalékos zsírtartalommal). Energiaszegény élelmiszernek minősíthető az, amelynek egy adagja maximum 40 kalóriát szolgáltat (például Márka light italok; kevesebb, mint 20 kalória/ 100mililiter). Csökkentett zsírtartalmúnak pedig azt nevezik, melynek zsírtartalmát legalább …
Érdekel a cikk folytatása? »Az EasyFit összetevői
Az EasyFitnek már csak egy- egy összetevője is hatásos lehetne fogyókúra esetén, de a tökéletes összeállításnak, összehangoltságnak és a modern eljárásoknak hála szinte biztosan hatásosnak bizonyul. A Java tea jelenléte ideális a fogyasztó kapszulákban, így az EasyFitben is. Malajziából származik ez a tea, évszázadok óta használják. Délkelet Ázsiában vízhajtóként használták. …
Érdekel a cikk folytatása? »EasyFit , a természetes zsírégető
Az EasyFit egy amerikai, pontosabban Florida állam Egészségügyi Minisztériuma által engedélyezett, jóváhagyott termék. Összetevői által, melyek 100%-ig természetes alkotóelemek, fejtik ki hatásukat a szervezetre. A külön-külön is hatékony, zsírégető, illetve egyéb jótékony hatású növények, gyümölcsök biztosítják a hatékony fogyást, és egészséget. A termék összetevői: Acai Berry – Ezt a bogyót …
Érdekel a cikk folytatása? »A béta-karotin és az A vitamin kapcsolata
A növényi forrásokból származó béta-karotint néha az A vitamin provitaminjának nevezik. Megtalálható a növényi ételekben, és lényegében két, végeinél egymáshoz kapcsolódó A-vitaminmolekula alkotja. Ez a tápanyag a sárga vagy narancssárga festékanyagban található meg, melyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Az emberi szervezet könnyeit átalakítja a béta-karotint A-vitaminná. Már 1830-ban elkülönítették …
Érdekel a cikk folytatása? »