Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetarianizmus és biokertészet

Vegetarianizmus és biokertészet

A vegetáriánusok, a tudatos fogyasztók és a biotermékek hívei manapság jóformán egyazon csoportot alkotnak. Ahogyan a közelmúlt élelmiszerbotrányai is figyelmeztetnek, nincs meg a három egymás nélkül.
Hiába vegetáriánus valaki, ha ellenőrizetlen forrásból, agyonvegyszerezett zöldséget és gyümölcsöt vásárol – ezzel gyakorlatilag semmit nem tett az egészségéért, ami pedig a vegetarianizmussal eredetileg lett volna a célja. De a biotermékeket vásárlók is hiába keresik a megbízható, jó minőségű termékeket, ha egyúttal egészségre káros, adalékanyagokkal dúsított, meghamisított élelmiszereket is tesznek a kosarukba, azaz nem tudatos vásárlók.
A biotermékek azonban drágák, ezért egy vegetáriánus számára felmerülhet a kérdés: termeszthetőek –e ezek a növények otthon is, saját felhasználásra?
Szerencsére az előbb vázolt összefüggés a szakirodalomban is jelen van: nem egy, kifejezetten biokertészek számára íródott könyv közöl az utolsó fejezetben vegetáriánus recepteket, sőt életmódbeli tanácsokat is.
A biokertben, vegyszerek nélkül, vegyes kultúrás társításban termesztett növények olyan változatosságot nyújtanak a vegetáriánus konyhára, hogy a szakirodalomban fellelhető recepteket, jellemzően zöldsalátákat, zöldségleveket, zöldségleveseket, gyümölcsszörpöket, befőtteket, lekvárokat és rakott zöldségeket jóformán a „saját kertünkből” elkészíthetjük.
A termesztett növények, zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények és a telepítési módszerek helyes megválasztásával a vegetáriánus konyhánkra olyan sokoldalú, változatos étrend lesz jellemző, amit ellenérvként sok húsevő ugyan hiányol, a gyakorlat azonban a vegetarianizmus sokféleségét bizonyítja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás