Kezdőlap / Tag Archives: ekcéma (page 3)

Tag Archives: ekcéma

Atópiás bőrgyulladás, ekcéma

Az atópiás – örökölt – ekcéma az egyik legtöbbet tanulmányozott betegség, talán azért is, mert az esetek nagy részében bonyolult immunológiai úton alakul ki. Nagyon kevés az igazán tiszta, klasszikus allergiás eredetű ekcéma. A betegség hátterében általában komplikált idegrendszeri, kötőszöveti és immunológiai rendellenesség áll. Akkor vagyunk könnyebb helyzetben, amikor sikerül …

Érdekel a cikk folytatása? »

Tápanyagallergia

Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A burgonya a legjobb étel

A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …

Érdekel a cikk folytatása? »

Allergizáló tápanyagfehérjék

Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz. Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hal márpedig egészséges!

Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

A tyúktojás allergia

A tojásallergia általában hat hónapos kor után derül ki, mikor az anya megkezdi a tej pótlását különböző főzelékek feltétek formájában. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a tojásfehérje vagy a sárgája okozza-e a panaszokat, noha, biokémiai értelemben véve eltérő fehérjékből állnak. Mégis elmondhatjuk, hogy leggyakrabban a tojásfehérjében található fehérjékre, az ovalbuminra, az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szója fontossága

A szója ma már mindenféle formában, sót félkész ételek formájában is kapható. Feltehető, hogy olcsósága miatt terjedt el mind az élelmiszeriparban, mind a kereskedelemben. Kétségtelen, teljes értékű növényi fehérjének tekinthető, így a szójára nem érzékenyeknek nagyon egészséges táplálék. Sajnos, a szója gyakran okoz allergiát. A tehéntejre allergiások nagy százaléka érzékeny …

Érdekel a cikk folytatása? »

A tejallergia és az ekcéma

Előfordulhat, hogy a tejallergiás betegnek a bőrén jelentkezik igen csúnya ekcéma. Nem ritka az sem, hogy a tej hatására a csecsemő vagy kisded fullad. Sőt, ritkán súlyos tüdőelváltozásokat is okozhat a tehéntej-allergia. A felnőtteknél általában gyomor-bél rendszeri tüneteket észlelünk, gyakori panasz például a hasmenés vagy a felfúvódás. Néha a betegek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi az allergia?

Az emberi szervezet védekezőképessége több pilléren nyugszik. Elsőként említsük meg a kül- és baltakarót, mely megvédi a szervezetet a külvilág ingereivel szemben. Itt a legfontosabb szerv a bőr, a légúti és a gyomor-bél nyálkahártya. Gondoljuk csak el, ha ezek a szervek nem lennének, szinte védtelenekké válnánk azzal a megszámlálhatatlanul sok …

Érdekel a cikk folytatása? »