Kezdőlap / Tag Archives: élelmiszer

Tag Archives: élelmiszer

Az élelmiszer allergia

A legtöbb ember számára a tejtermékek és a gabonapelyhek fogyasztása nem okoz problémát. Túlérzékeny immunrendszerrel rendelkező egyéneknél azonban a bennük található anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki. Allergiás reakciót gyakorlatilag bármilyen élelmiszer kiválthat, de bizonyos élelmiszerek gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémákat. Jól ismert, hogy a búza, a tehéntej, a kagyló, a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Visszatérő gyakori allergiafajta: Ételallergia

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely akár halálos is lehet) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk. Sokaknak van viszont intoleranciája bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után.Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Tojásallergia

Hazánkban a két leggyakoribb allergiát okozó élelmiszer a tej és a tojás. Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában megfigyelhető, hiszen az édesanya táplálkozása során az anyatejen keresztül bejut a baba szervezetébe a táplálék. A pici érdekében érdemes megfigyelni, hogy milyen étkek fogyasztása után jelentkezik a panaszok és további kellemetlenségek …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hozzátáplálás elkezdése

Ma még az orvosok, védőnők körében sincs teljesen egységes álláspont a baba táplálásával kapcsolatban. Abban többé-kevésbé egyetért mindenki, hogy a baba számára legideálisabb táplálék az anyatej különösen életének első pár hónapjában. Így ha nincs egészségügyi akadálya, a babának a legmegfelelőbb eledel az anyatej. A ma legelterjedtebb és legelfogadottabb etetési elv …

Érdekel a cikk folytatása? »

Anorum oka,kezelése,megelőzése

Miről is beszélünk?-felmerül a kérdés. Ez egy visszér fonat mely ha megnagyobbodik és bekerül a végbélnyílásunkba igen nagy fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a székelésünkkor. Kialakulásának fő okai lehetnek a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása hiszen itt nem a nagyon minőségiről beszélünk csak nem lehet chipszet chipsszel enni kell a változatos étrend …

Érdekel a cikk folytatása? »

Allergia vizsgálatok

Allergia vizsgálatokkal meghatározhatjuk azokat az anyagokat, amelyekre a vizsgált személy allergiás. Milyen allergia vizsgálatok vannak? Sok módszer van az allergia vizsgálatra. A leggyakoribbak ezek közül a következők: – Bőrtesztek – Eltörléses vizsgálatok – Vérvizsgálat BŐRTESZT Bőrteszt a leggyakrabban alkalmazott allergia teszt. A teszten belül az egyik általános módszer a pötty …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az élelmiszer-adalékanyagok és tartósítószerek

Manapság már több ezer anyagot adhatnak hozzá az élelmiszerekhez, hogy különböző színűvé és ízűvé tegyék őket, esetleg hogy a tartósságukat meghosszabbítsák. Az adalékanyagok általában, csak egy nagyon kis részét teszik ki az élelmiszereknek, de már ezek a csekély mennyiségek is okozhatnak, különböző gyanús reakciókat. Az élelmiszer-adalékanyagok közé a következő csoportok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan alakulnak ki az élelmiszer-allergiás reakciók?

Az allergéneket az élelmiszer összetevőben kell keresni, méghozzá azokat, amelyek felelősek az allergiás reakció kialakulásáért. Ezek általában olyan fehérjék, melyek ellenállnak a hőnek, a főzésnek, a savnak a gyomorban, és a bél emésztő enzimeinek. Ennek eredményeképpen, az allergének túlélik az utat a gyomorba, és a gyomor nyálkahártyáján keresztül bejutnak a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bevezetés az étel allergia világába

Az étel vagy más néven élelmiszer-allergia vagy élelmiszer-intolerancia, majdnem mindenkit érint egy bizonyos szintig. Amikor az ember eszik valamit és ez kellemetlen reakció vált ki, akkor gyakran azt gondolják, hogy allergiásak a megevett ételre. Igazából viszont, a klinikailag bizonyított ételallergiában szenvedők, a teljes lakosságra kivetítve, csak 3%-a a felnőtteknek és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyókúra diéta nélkül

A táplálkozási szokások megváltoztatásának legfőbb célja hátat fordítani az energia-dús, zsírban gazdag, túlságosan is édes, alkoholos és az egyoldalú étrendnek, és áttérjünk az igényeinkhez igazított, valamennyi életfontosságú tápanyagot tartalmazó vegyes táplálkozásra. E cél eléréséhez hosszú út vezet. Az elhibázott étkezési szokásokat – miután az ember legmerevebb beidegződései közé tartoznak – …

Érdekel a cikk folytatása? »