Kezdőlap / Tag Archives: életmód (page 7)

Tag Archives: életmód

Fogamzás előtti táplálkozás

A kutatások azt mutatják, hogy mindaz, amit a fogamzás előtt eszik az ember, hatással lesz a születendő gyermekre is. Michael Crawford professzor tekintélyes mennyiségű vizsgálatot végzett a fogamzás előtti táplálkozás és annak a születendő gyermekre tett hatása terén. 1990-ben Hackneyben megalapították az Agykémiai és Emberi Táplálkozástani Intézetet, és az ott …

Érdekel a cikk folytatása? »

Testsúly 30 felett

Egy bizonyos koron túl már nem olyan könnyű lefogyni – még ha csak 2-3 kilóról van is szó -, mint egykori fiatalabb korunkban. Az általános vélekedés az, ha az ember odafigyel az étkezésére és mozog, akkor energiát éget el, testsúlya kevesebb lesz, teste edzettebb és izmosabb. Sokan vagyunk úgy, hogy …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mit nevezünk ballaszt anyagoknak?

Ballasztanyag; az élelmiszerekben található jelentős anyagmennyiség, amely a szervezetben abszolút nem leépíthető, így változatlanul áthalad az emésztő rendszerünkön. Másképpen kifejezve, megtöltik a gyomrunkat, de nem jelentenek kalóriát a szervezetnek, de hozzásegítik az emésztőrendszerben az értékes részek feldolgozását, és segítik ezek tovább jutását az emésztő szervezet más traktusába. A rostos koszt …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kobalamin, mint a vérszegénység vitaminja

A B12-vitamin kobaltartalma miatt kapta a kobalamin nevet. Ez is a vízben oldódó B-komplex tagja, néha úgy emlegetik, mint a „vérszegénység elleni vitamint”, mivel képes megelőzni a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) kialakulását. Felszívódása a bélnedvek „belső tényezőjeként” ismeri vegyület jelenlétének függvénye. Szabadon oldódik a vízben, ezért főzés során elvész. Érzékeny …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Szelén, a Vanádium és a Króm nélkülözhetetlen elemei

Szelén A szelén elnevezés Szelené holdistennő nevéből ered. Ezt a nyomelemet eleinte méregnek tekintették, míg fel nem fedezték, hogy szükséges a májszövet degenerációjának megelőzésére. A szelén fő feladatát a glutation-peroxidáz nevű enzim alkotórészeként hajtja végre. A glutation-peroxidáz antioxidáns, a sejtek közti állomány védi a szabad gyökök által okozott oxidációs károktól. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyógyszerészi tájékoztatás

Amerikában is, ahol a hivatásos egészségügy (amit talán helyesebb lenne hivatásos betegségügynek nevezni) széles rétegek számára elérhető, a modern gyógykezelések egyre növekvő költsége miatt egyre több amerikai fordul az öngyógyítás lehetőségei felé. Ezért cseppet sem meglepő, ha szemben találjuk magunkat hivatásos orvosok ellenvéleményével, hisz az ő megélhetésük forog kockán, amikor …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az E-vitamin (tokoferol) és a fizikai teljesítőképesség

A zsírban oldódó E-vitamint felfedezésekor az állatok termékenységét fokozó vegyületnek tekintették, de funkcióiról való ismereteink azóta rohamosan bővültek. Sok kutatás folyt és folyik az E-vitamin esetleges gyógyászati és megelőző használatával kapcsolatban. Több különféle tokoferolt ismerünk, melyeket összefoglaló néven E-vitaminnak hívunk. Maga a tokoferol név két görög szót rejt – a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vegetarianizmus hátrányai

Egyre nagyobb teret hódít a vegetáriánus étrend. Mindannyian számtalanszor hallhattuk már, hogy mennyire egészséges a vegetáriánus életmód, ami igaz is, hiszen ez a fajta étrend csökkenti a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát, valamint a rák és cukorbetegség kialakulásának megjelenése is alacsonyabb az átlagosnál. A vegetáriánusoknak lényegesen …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Vas és a Kálium, mint szervezetünk nélkülözhetetlen elemei

Az alumínium után a vas a második leggyakoribb elem a földkéregben. Az emberi szervezet működésében is nagyon fontos szerepe van, de tulajdonképpen – töménységét figyelembe véve – a szervezetben csak nyomelem. (Testünk mintegy 4-5 g vasat tartalmaz.) Az étrendben szereplő vas a hemoglobin nevű vérpigment egyik legfontosabb alkotóeleme. A hemoglobin …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Riboflavinforrások

A riboflavin (B2-vitamin) a B-komplex tagja, a természetben általában ragyogó sárga színű. Először Dr. Khun különítette el 1933-ban. A riboflavin sárgászöld vegyület, vízben oldódik, zsírban viszont nem. A legfontosabb riboflavinforrások a tej és a húsok, ezért a hiány veszélyének leginkább a veganisták vannak kitéve. A főzési eljárások viszonylag érintetlenül hagyják …

Érdekel a cikk folytatása? »