Kezdőlap / Egészség és fitness / Kobalamin, mint a vérszegénység vitaminja

Kobalamin, mint a vérszegénység vitaminja

A B12-vitamin kobaltartalma miatt kapta a kobalamin nevet. Ez is a vízben oldódó B-komplex tagja, néha úgy emlegetik, mint a „vérszegénység elleni vitamint”, mivel képes megelőzni a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) kialakulását.
Felszívódása a bélnedvek „belső tényezőjeként” ismeri vegyület jelenlétének függvénye.
Szabadon oldódik a vízben, ezért főzés során elvész. Érzékeny az erős savakra, lúgokra és a fényre. Külön gondot okoz a B1-vitamint is tartalmazó multivitaminok összeállítása, mivel ez a vitamin rendkívül érzékeny más tápanyagokra.
Mi a hatása?
A B12 -Vitamin elemi szinten részt vesz a DNS szintézisében, vagyis a sejtszaporodáshoz – különösen a vörösvértestekéhez – van rá szüksége a szervezetnek. Szerepe van a zsírsavak anyagcseréjében is, valamint az idegeket körülvevő myelinhüvelyek megóvásában.
A hiányjelei
A B12-vitamin hiánya elkerülhetetlenül vészes vérszegénységhez vezet, melyet a vörösvértestek számának leesése jellemez. A termelődő kevés vörösvértest is rendellenes méretű, általában az egészségesnél nagyobb.
Hiányának kellemetlen hátulütője, hogy a vérszegénység tüneteit a megfelelő folsavbevitel hatásosan eltitkolja. Ezért megtörténhet, hogy a B12-hiány feltűnés nélkül előrehaladott állapotba jut, és végül visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodások révén nyilvánul meg.
A tápanyag-kiegészítés okai
Az alább felsorolt csoportokba tartozók közül bárkinél felléphet a B1-vitamin hiánya, s ezzel együtt a szupplementáció szükségessége is:
– Akiknek bélnedveiből hiányzik a belső összetevő, ezért képtelenek felszívni a vitamint.
– Akiknél baktériumfertőzés vagy paraziták megakadályozzák a B12-vitamin egészséges felszívódását.
– Akiknek a belében a sejtfal sajátosan károsodott, és ez meggátolja a vitamin egészséges felszívódását.
– Veganisták. (Mivel a B1-vitamin növényekben rendszerint nem fordul elő.)
– Alkoholisták.
A fentiek közül az első három olyan egészségi állapot, mely megfelelő, drasztikus beavatkozást igényel. A vészes vérszegénység megakadályozására ilyen esetekben gyakran nagy adagokban, intramuszkulárisan (az izmok közé) injekciózzák a B12-vitamint. Hála ennek az eljárásnak, a vészes vérszegénység kezelhető betegséggé vált, noha korábban végzetes volt.
A veganisták és a vegetáriánusok jól teszik, ha szájon át szednek B12-kiegészítőt. Ez ésszerű óvintézkedés, hiszen a növényi táplálékokból ez a vitamin hiányzik.
A B12-vitamint nagy adagokban régóta alkalmazzák gyógyászati célokra, nemcsak vészes vérszegénység esetén. Egyes leromlott szellemi állapotok (különösen a hajlottabb korúak esetében) úgy tűnik, javíthatók B12-vitaminnal, bár erre egyelőre még nincs meggyőző bizonyíték.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás