Kezdőlap / Egészség és fitness / Az E-vitamin (tokoferol) és a fizikai teljesítőképesség

Az E-vitamin (tokoferol) és a fizikai teljesítőképesség

A zsírban oldódó E-vitamint felfedezésekor az állatok termékenységét fokozó vegyületnek tekintették, de funkcióiról való ismereteink azóta rohamosan bővültek. Sok kutatás folyt és folyik az E-vitamin esetleges gyógyászati és megelőző használatával kapcsolatban. Több különféle tokoferolt ismerünk, melyeket összefoglaló néven E-vitaminnak hívunk. Maga a tokoferol név két görög szót rejt – a szülést jelentő tokoszt és a teremni jelentésű feró szavakat.
Az E-vitamin valójában négy vegyületből áll: az alfa-, a béta-, a delta- és a gamma-tokoferolból. Ezek a tokoferolok természetes és mesterséges változatai. Az E-vitamin a természetben a „D” változatban, a7az például D-alfa-tokoferolként lelhető fel. A szintetikus forma a „DL” változat, például a DL-alfa-tokoferol. A „D„ változatokat a szervezet sokkal inkább képes befogadni.
Az E-vitamin kiegészítők esetenként csak alfa-tokoferolt tartalmaznak, de tartalmazhatnak kevert tokoferolokat is. A legjobbak a kevert tokoferolok, mivel ezek az ételekben természetesen előforduló tokoferolok pontos megfelelői.
Az élelmiszeripari eljárások, például a fagyasztás és a sütés csökkentik az élelmiszerek E-vitamintartalmát. A növényi olajok tömény kivonatai is elpusztítják a vitamint.

Mi a hatása?
Az E-vitaminnak nagyon hatásos antioxidáns hatása van a szervezetben – különösen a sejtfalakban található lipideket védi. A lipidek különösen készségesek a szabad gyökökkel való oxidációra. (A szabad gyökök az anyagcsere igen aktív melléktermékei, de származhatnak környezeti forrásokból is.)
Antioxidáns minőségében az E-vitamin csökkenti az izmok oxigénszükségletét, ennélfogva növeli a fizikai teljesítőképességet. Ezenkívül elősegíti a sebgyógyulást, és óvja a szervezetet az érelmeszesedéstől és a trombózistól.
Az E-vitamin fontos idegélettani szerepe, hogy megvédi az idegeket és az izmokat a degenerálódástól.

A hiányjelei
Az E-vitaminhiány rövid távon nem vezet semmilyen specifikus betegséghez, a hosszan tartó E-vitaminhiány azonban vélhetőleg hozzájárul a rákos betegségek és a szívinfarktus kialakulásához.
Gyermekek esetében zsírfelszívódási zavar okozhat E-vitaminhiányt, melyre a vörösvértestek rendellenes fejlődése a jellemző.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás