Kezdőlap / Egészség és fitness / A Riboflavinforrások

A Riboflavinforrások

A riboflavin (B2-vitamin) a B-komplex tagja, a természetben általában ragyogó sárga színű. Először Dr. Khun különítette el 1933-ban. A riboflavin sárgászöld vegyület, vízben oldódik, zsírban viszont nem. A legfontosabb riboflavinforrások a tej és a húsok, ezért a hiány veszélyének leginkább a veganisták vannak kitéve.
A főzési eljárások viszonylag érintetlenül hagyják a riboflavint, de a lúgok (pl. szódabikarbóna) és a napfény elpusztítják. Az angol szokás szerint küszöbön hagyott tej valószínűleg egész B2-tartalmát elveszíti, mire az asztalra kerül.
Mi a hatása ?
A riboflavin létfontosságú koenzimeket képez a szervezetben, a flavin-dinukleotidot (FAD) és a flavin-mononukleotidot (FMN). Ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a fehérjékből, a zsírokból és a szénhidrátokból oxigén jelenlétében energia szabaduljon fel.
A hiány jelei
A hiánytünetek jellegzetesen szájpanaszok formájában, jelentkeznek, például fájó, égő ajkak és nyelvelváltozások. Egyfajta olajos bórgyulladás is gyakran kialakul az orr oldalai mentén. A szemekre is hatással lehetnek a tünetek, ilyenkor égő, viszkető érzés és a szem fáradékonysága tapasztal ható.
A riboflavin legfontosabb étrendi forrásai: a tej, a húsok, a vitaminozott gabonakészítmények és a tojás.
A tápanyag-kiegészítés okai
A riboflavinhiányban szenvedők számára szükséges a szupplementáció. Nem ritka a vitaminhiány azok esetében, akiken teljes gyomorkimetszés (gastrectomia) végeztek el, vagy kloramfenikollal és más antibiotikumokkal kezelték.
A riboflavin nagy adagokban használhatónak bizonyult a kínos, viszkető érzést okozó szemhéjgyulladás (blepharitis), valamint szaruhártya-gyulladás (keratitis) kezelésére. Egyes esetekben a riboflavinnal eredményesen kezelhető a migrén és az izomgörcsök, de ezek hatásmechanizmusa ismeretlen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás