Kezdőlap / Tag Archives: étel (page 33)

Tag Archives: étel

Az élelmiszer szerepe

A szervezetünkbe jutó tápláléknak többféle feladata is van: elsődlegesen energiát biztosít nekünk, ami szükséges az életfunkciók fenntartásához, valamint a mindennapi teendőink elvégzéséhez. Lehetővé teszi a fejlődést valamint a növekedést, és mindemellett még védelmet is ad szervezetünknek, sőt a szükséges szállítóanyagot és oldószert is ez biztosítja. Az életünk fenntartásához és a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vegetárius étrendről általában

Lehetőleg kevés vagy abszolút semmi sót ne tartalmazzon az étel. Fehérje, tojás, tej, túró és szója fogyasztható. Az elfogyasztott ételek mennyisége az egyéni igényekhez igazodik. Csak szikkadt barna kenyeret szabad enni. A zöldségeket párolt vagy nyers formában készítjük el. A párolt zöldségek kevés levet engednek, ezért szósszal köríthetjük azokat, ez …

Érdekel a cikk folytatása? »

Egészségtelenek a gyorsételek?

Ha olykor-olykor betérünk egy hamburgere, nyilván nem ártunk az egészségünknek. az azonban semmiképpen nem ajánlatos, hogy rendszeresen gyorséttermekben étkezzünk. A táplálkozáskutatót nem tartják kielégítőnek a kínálatot. szerintük túl magas az ételek fehérjetartalma, ezzel szemben kevés bennük a rostanyag és túl sok s só. Nem igényelnek alapos rágást, viszont az italokban …

Érdekel a cikk folytatása? »

Milyen vadhúsok kaphatók?

Európában természetesen leginkább az itt honos vadak húsa kapható. A Nyugaton forgalomba hozott áruk jelentős részét Kelet-Európából, többek között Magyarországról szerzik be. Magyarországon a vadhúsok nem általánosan elterjedt szokás, ami nyilván a magasabb árral is összefügg, de vaddisznósült, a szarvas pörkölt is az asztalra kerül olykor, és néhány étterem is …

Érdekel a cikk folytatása? »

Értékesek-e a vadhúsok?

A nálunk ismert vágóállatokat, a szarvasmarhát, a sertést, a tyúkot, a libát, a pulykát, a kacsát, a háztáji gazdaságokban és nagyüzemi telepeken különleges, koncentrált takarmány segítségével gyorsan felnevelik. Hamar el kell érniük a vágósúlyt, hogy az értékesítésre kerülő hús fiatal, puha legyen. A vadállatok fejlődésére a húsára gyakorlatilag kevés hatással …

Érdekel a cikk folytatása? »

A gyümölcsök fontossága

A legfontosabb, hogy minél kevesebb zsírtartalmú ételt egyenek az átmeneti korban lévő emberek. Különösen az állati eredetű zsiradékokat kell mérsékelni, pl. a vajat, a sertészsírt, a tejszínt. A magas zsírtartalmú ételeket is mellőzzük (pl. szalonna, császárhús, tepertő). Főzéshez inkább növényi olajat használjunk vagy zsírszegényen, alufix edényben pároljuk az ételeket. Kiváló …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyarapodó kilóink

A magyar konyha közismerten ízletes. Világszerte versengenek a magyar szakácsokért. Külhonban a díjakat díjakra halmozzák az egészséges ételekkel. Itthon pedig szomorúan főzik a hizlaló, zsíros, fűszeres konyhai remekeket. „Terített asztal a világ” – mondta egy francia ínyencmester, de abból kellően és módjával kell válogatni. Sokan nem értik, hogy azokban az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A poggyász összeállítása

Hurrá, utazunk! Ám mielőtt egy sporttáskába dobálnánk pár kósza holmit és nyakunkba vennénk a várost, álljunk meg és gondoljuk át mire is lesz szükségünk! A csomagolás természetesen függ attól, hogy mennyi időre megyünk, hová, milyen szállásunk lesz, és milyen céllal megyünk. A következő tanácsok elsősorban a belföldön, turista, kiránduló céllal …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az egészségtelen táplálkozás és a rák kapcsolata

Már a 19. század második felében néhány természetgyógyász felhívta a figyelmet az egészségtelen táplálkozás rákot okozó hatására. Ennek az egészségnevelő mozgalomnak egyik legkiemelkedőbb elvi és gyakorlati képviselője E. G. White, kinek írásait és egészségügyi tanácsait ma is olvashatjuk, több mint 140 nyelvre lefordított könyveiben. Vagy ki ne ismerné az amerikai …

Érdekel a cikk folytatása? »