A legfontosabb, hogy minél kevesebb zsírtartalmú ételt egyenek az átmeneti korban lévő emberek. Különösen az állati eredetű zsiradékokat kell mérsékelni, pl. a vajat, a sertészsírt, a tejszínt. A magas zsírtartalmú ételeket is mellőzzük (pl. szalonna, császárhús, tepertő). Főzéshez inkább növényi olajat használjunk vagy zsírszegényen, alufix edényben pároljuk az ételeket. Kiváló …
Érdekel a cikk folytatása? »Gyarapodó kilóink
A magyar konyha közismerten ízletes. Világszerte versengenek a magyar szakácsokért. Külhonban a díjakat díjakra halmozzák az egészséges ételekkel. Itthon pedig szomorúan főzik a hizlaló, zsíros, fűszeres konyhai remekeket. „Terített asztal a világ” – mondta egy francia ínyencmester, de abból kellően és módjával kell válogatni. Sokan nem értik, hogy azokban az …
Érdekel a cikk folytatása? »A poggyász összeállítása
Hurrá, utazunk! Ám mielőtt egy sporttáskába dobálnánk pár kósza holmit és nyakunkba vennénk a várost, álljunk meg és gondoljuk át mire is lesz szükségünk! A csomagolás természetesen függ attól, hogy mennyi időre megyünk, hová, milyen szállásunk lesz, és milyen céllal megyünk. A következő tanácsok elsősorban a belföldön, turista, kiránduló céllal …
Érdekel a cikk folytatása? »Az egészségtelen táplálkozás és a rák kapcsolata
Már a 19. század második felében néhány természetgyógyász felhívta a figyelmet az egészségtelen táplálkozás rákot okozó hatására. Ennek az egészségnevelő mozgalomnak egyik legkiemelkedőbb elvi és gyakorlati képviselője E. G. White, kinek írásait és egészségügyi tanácsait ma is olvashatjuk, több mint 140 nyelvre lefordított könyveiben. Vagy ki ne ismerné az amerikai …
Érdekel a cikk folytatása? »Ha uborka, akkor kovászos
A kovászos uborka fontos hozzávalója a nyárnak. Nem lehet eleget enni belőle, gyakorlatilag az ételek kiválasztásának is az lesz ilyentájt a fő motivációja: „mindegy mi, csak passzoljon hozzá a kovászos uborka”. De ha nem illik az sem baj, előételnek, levezetésnek bármikor lecsúszhat egy-két darab. Ha a recepteket nézzük, hogy is …
Érdekel a cikk folytatása? »Az ekcéma
Az ekcéma két típusát különböztetjük meg. Leggyakoribb az úgynevezett atópiás ekcéma, mely általában allergiára és asztmára hajlamos embereknél alakul ki. Tünetei a vörös foltok a bőrön és a viszketés, melyek általában ötéves kor előtt jelentkeznek és azt követően időszakosan újra megjelennek. Vannak, akik kinövik, mások felnőttkorukban is szenvednek tőle. Akut …
Érdekel a cikk folytatása? »Az élelmiszer allergia beazonosítása
Becslések szerint tíz ember közül három szenved élelmiszer allergiában. Néha meglehetősen nehéz igazolni, hogy a tüneteket valóban bizonyos élelmiszerek okozzák. Ha a tünetek közvetlenül élelmiszer elfogyasztását követően jelentkeznek, akkor viszonylag könnyű a bűnöst azonosítani. Más esetekben azonban, amikor az étel elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között hosszabb idő telik el, …
Érdekel a cikk folytatása? »A legallergizálóbb hétköznapi ételek
Az ételallergiák 50-70 százalékát az ételek egy kis csoportja alkotja. A felnőttek és a gyermekek ételallergiája általában külöböző: a gyerekek többsége idővel kinövi a tej-, tojás- vagy búza-allergiáját, míg felnőttkorban újabb és újabb allergiák alakulhatnak ki. Szerencsére ezeket az összetevőket az ételek címkéin már többnyire feltüntetik, így aki allergiás, tájékozódhat, …
Érdekel a cikk folytatása? »Visszatérő gyakori allergiafajta: Ételallergia
Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely akár halálos is lehet) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk. Sokaknak van viszont intoleranciája bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után.Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek …
Érdekel a cikk folytatása? »