Kezdőlap / Otthon és család / Idősgondozás / A gyümölcsök fontossága

A gyümölcsök fontossága

A legfontosabb, hogy minél kevesebb zsírtartalmú ételt egyenek az átmeneti korban lévő emberek. Különösen az állati eredetű zsiradékokat kell mérsékelni, pl. a vajat, a sertészsírt, a tejszínt. A magas zsírtartalmú ételeket is mellőzzük (pl. szalonna, császárhús, tepertő). Főzéshez inkább növényi olajat használjunk vagy zsírszegényen, alufix edényben pároljuk az ételeket. Kiváló az alufólia is.
Tévedés, hogy a cukor adja az erőt. Inkább elfoglalja az értékes táplálékok helyét, ún. üres kalóriát ad. Keveset együnk belőlük, inkább gyümölcsöt fogyasszunk. A tészta- és a rizsköret is hizlaló, jobb és olcsóbb is a burgonya. Fehér kenyér helyett a barna kenyeret, a rozskenyeret ajánljuk.
Vacsorára mindig könnyű, nem puffasztó és fűszermentes ételt egyenek, mert így nyugodtabb lesz az alvásuk. Többen panaszkodnak, hogy az évek múlásával, egyre korábban ébredünk fel. Ezt részben a nehéz vacsora vagy a késő este megivott szeszes ital, kávé, tea is okozhatja.
Az átmeneti korban lévők csak mértékkel igyanak szeszes italt. Nem annyira izgató a kávépótlókból készült kávé. A tea jobb, mint a feketekávé, egy-két pohárral igyanak belőle.
És volt vala a gyümölcs…
… melyet az Édenben ősanyánk leszakított, kivívva ezzel az úr haragját. Mint látjuk, az emberiség kellemes és kellemetlen percei a gyümölcshöz fűződnek.
Őseink nem érték be csak a gyümölcsszedéssel és -gyűjtéssel. Hiszen minden ember változatosságra törekszik: valamit csinál az ennivalóval, így a gyümölccsel is. Felaprítja vagy megfőzi, keveri – változatos ízek, aromák nyerhetők így, melyek az evés élvezetéhez, az emésztéshez nélkülözhetetlenek.
A gyümölcs nemcsak legősibb, hanem a legfontosabb élelmiszereink egyike. Táplálkozásunk egyik kulcskérdése, amelytől a szervezet megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottsága nagymértékben függ, a zöldség- és főzelék- mellett, a gyümölcsfogyasztás alakulása. Sajnos az utóbbi években az átlagos fogyasztás nem növekedett a kívánt mértékben. A gyümölcsök elsősorban kálium- és magnéziumsókat tartalmaznak, melyek nagyobb mennyiségben a sejtek belsejében találhatók. A kálium például az izomszövetek, -sejtek működésében, a magnézium pedig a szervezet anyagcseréjében játszik jelentős szerepet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyszerű tornagyakorlatok nemcsak a változó korban!

A has tájának formálása a) Feküdjünk le összezárt lábbal, a karokat helyezzük fej alá. b) …

Hozzászólás