Kezdőlap / Otthon és család / Idősgondozás / Az átmeneti kor és az étkezés

Az átmeneti kor és az étkezés

A korral járó elváltozások kedvezőtlen hatását nagymértékben lassíthatja az egészséges étkezés. Mivel a fizikai terhelés az idő előrehaladtával általában csökken, ezért kevesebbet kell ilyenkor enni, keveset egyszerre és egész nap, lehetőleg azonos időben. Míg a 20-40 éves férfiak energiaszükséglete kb. 3000 kalória (joule-értéket kapunk, ha megszorozzuk 4,187-del), addig 70 éves korban már csak 2000. Sajnos kevesen tudják ezt, és sokat esznek, melynek következménye az elhízás. A felesleges testsúly pedig fárasztja az amúgy is pihenésre szoruló szívet, nehezíti az ízületek, csontok, izmok és egyéb szervek munkáját.
Munkabeosztástól függően tízórai vagy uzsonna
Sok olyan idős ember él közöttünk, akik valamilyen ok miatt (egyedül élnek, idegesek, nincs elég pénzük stb.) alig esznek valamit, fokozatosan elvesztik érdeklődésüket az étkezés iránt. így teljesen egyoldalúvá válik táplálkozásuk. Nem törődnek a változatossággal és naponta ugyanazt eszik. A következmény: vitamin- és fehérjehiány és az azzal járó betegségek, a szervezet általános legyengülése.
Lényeges, hogy az idős emberek étrendjében elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű fehérje legyen. Vagyis: tej, tejtermék, tojás, hús és húskészítmények. Ezek a termékek lehetőleg soványak és könnyen emészthetők legyenek.
A szükséges vitamint zöldség- és főzelékfélékkel biztosíthatjuk. Ellenkező esetben gyorsan és könnyen kialakulhat a C-, A és B-vitamincsoport hiánya. A zöldség-, főzelékfélék, a tej, a húsok, továbbá a tojás megfelelő mennyiségben tartalmazza ezeket a vitaminokat.
A leggazdagabb vitaminforrás a máj. A zöldfélék ásványianyag-tartalma sem megvetendő, különösen sok bennük a kálium, a magnézium, továbbá a bélműködést szabályozó rost tartalom is. A gyümölcsökkel hasonló a helyzet. Ajánljuk a párolt főzelékeket, mert a párolás következtében a vitamintartalom megmarad. A zöldféléket lehet nyersen, vékonyra gyalulva vagy apróra reszelve enni. Így jobb lesz a rágás és az emésztés is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra-gimnasztika vátozó korban

Jól ügyeljünk arra, hogy mit eszünk. Nehogy a felesleges kilók lerakódjanak a kényes helyeken: a …

Leave a Reply