Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gyarapodó kilóink

Gyarapodó kilóink

A magyar konyha közismerten ízletes. Világszerte versengenek a magyar szakácsokért. Külhonban a díjakat díjakra halmozzák az egészséges ételekkel. Itthon pedig szomorúan főzik a hizlaló, zsíros, fűszeres konyhai remekeket. „Terített asztal a világ” – mondta egy francia ínyencmester, de abból kellően és módjával kell válogatni. Sokan nem értik, hogy azokban az országokban, ahol még nemrégen is az emberek jelentős része szív- és érrendszeri betegségekben halt meg, ahol a sikeres munka feltétele az edzett, „fitt” ember, miért igyekszik ma már mindenki egészségesen élni és főleg étkezni. Pedig módjuk lenne arra is, hogy lukulluszi lakomákat rendezzenek. Miért van az, hogy nálunk viszont az emberek egyik életcélja, hogy minél többet egyenek? Pedig az ember nem születik kövérnek, csak azzá válik. Az esetek többségében azért, mert sokat eszik. A zsíros ételek, a sok kenyér, a tészta, az édesség s ráadásul a lefekvés előtti bőséges vacsora – hizlal.
Miért hízunk el?
Mert többet eszünk, mint amennyit szervezetünk igényel. Az ésszerű és egészséges étkezés alapszabálya, hogy a táplálékfelvétel arányban álljon a szükséglettel. De nehogy azt higgye bárki, hogy csak a szükségletet kell szem előtt tartani, nemcsak abból élünk, amit megeszünk, hanem abból is, amit megemésztünk. A jó étvággyal megevett étel „vérré” válik, de a kelletlenül legyűrt élelem rosszul emésztődik meg, és felhasználatlanul távozik a szervezetből.
Milyen hátrányokkal jár az elhízás?
Az elhízott embereknek kevesebb esélyük van a hosszú életre, mint a normális súlyúaknak. Az elhízás nemcsak esztétikai kérdés. Nincs testünknek egyetlen olyan szerve sem, amelyet az elhízás ne terhelne meg. Könnyebben betegednek meg az erek, megnövekszik a cukorbetegségre való hajlam, gyorsabban kopnak a túlterhelt ízületek, emelkedhet a vérnyomás. Fáradékonyabbak, idegesebbek is leszünk.
Mihez kell az energia?
Az élet fenntartásához, vagyis ahhoz, hogy például lélegezzünk, mozogjunk. Ezt az energiát a táplálékból szerezzük meg. Ha az ennivaló a testben elég, energia lesz belőle. A fel nem használt energia zsír formájában lerakódik a test különféle helyein – elhízunk, kövérek leszünk.
A változás korában levő emberek általában kövérebbek, mint a többi korosztályúak. Életvezetési hibák mellett hormonális okok is közrejátszanak ebben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecsketejjel a betegségek ellen

A kecske a szegény ember tehene a mondás szerint. Régebben sokan hozzájutottak a kecsketejhez, melynek …

Hozzászólás