Kezdőlap / Otthon és család / Idősgondozás / Mennyit mozogjanak az átmeneti korúak?

Mennyit mozogjanak az átmeneti korúak?

Mivel általában többet eszünk a kelleténél, ezért testsúlyunk gyarapszik, elhízunk. Ettől még nehezebben megy a mozgás, még fáradtabbak leszünk, s még inkább elhízunk. Ebből az ördögi körből nagyon nehéz kitörni. Pedig nagy a valószínűsége, hogy rendszeres testmozgással mindezt könnyűszerrel megtehetnénk. Ha naponta csak fél órát szánnánk a könnyed, lazító mozgásra! Szervezetünkben az edzések hatására viszonylag rövid idő – pár hónap – alatt kedvező változások mennek végbe. Gazdaságosabban működik a szív, megnő a tüdő befogadóképessége, javul szerveink oxigénellátása. Erősödik az izom-, ín- és csontrendszer. Kiegyensúlyozottabbak, fittebbek leszünk, közérzetünk javul. Ezeket a kedvező változásokat elsősorban az aránylag hosszan tartó, de lassú és könnyed mozgások váltják ki. Ilyen például a kocogás, a kerékpározás, az úszás, a síelés, a korcsolyázás vagy a séta.
Nem ajánljuk az erőgyakorlatokat (pl. súlyemelést, birkózást vagy szertornát). Ugyanis az erőlködésre a vérkeringés nagy megterhelés alá kerül. Mindenkit óvunk az olyan tornagyakorlatuktól is, amelyek során megszédülhetnek vagy eleshetnek.
Életkoruktól, testalkatuktól és egészségi állapotuktól függ. Általában sohase mozogjunk vagy sportoljunk a teljes kifáradásig. A kellemes fáradtságnál álljunk meg!
Saját magunk szabjuk meg, hogy mennyit futunk vagy úszunk. Ha nagyon izzadunk, ha túlságosan fáradtak vagyunk, ha kapkodjuk a levegőt, ha szívünk a megszokottnál gyorsabban dobog, akkor nem volt jó a terhelés, sok volt a napi adag – azonnal hagyjuk abba a mozgást. Konzultáljunk orvosunkkal!
Ellenőrizhetjük is magunkat, pl. úgy fussunk, hogy egy-egy terheléses szakasz végén a pulzusszám ne emelkedjen 140 fölé percenként. A pihenés olyan hosszúra nyúljon, hogy a pulzusszám 90-re süllyedjen.
Egy ismert gerontológus szerint: 45-52 éves korig a rendszeres gyakorlás eredménye a szervezet fizikai teljesítőképességének fokozása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyszerű tornagyakorlatok nemcsak a változó korban!

A has tájának formálása a) Feküdjünk le összezárt lábbal, a karokat helyezzük fej alá. b) …

Hozzászólás