Kezdőlap / Étel és ital / Milyen vadhúsok kaphatók?

Milyen vadhúsok kaphatók?

Európában természetesen leginkább az itt honos vadak húsa kapható. A Nyugaton forgalomba hozott áruk jelentős részét Kelet-Európából, többek között Magyarországról szerzik be. Magyarországon a vadhúsok nem általánosan elterjedt szokás, ami nyilván a magasabb árral is összefügg, de vaddisznósült, a szarvas pörkölt is az asztalra kerül olykor, és néhány étterem is kínál vadból készült ínyencséget. A szőrmés vadaknak nevezzük mindazon állatokat, amelyek testét szőr fedi. Nálunk többnyire a következő állatokat lehet kapni: őz, szarvas, vaddisznó, nyúl. A szárnyas vadakat vadmadaraknak is nevezik. Csak bizonyos fajtákat lehet kereskedelmi forgalomba hozni, ilyen a fogoly, a fácán, a vadgalamb, fürj, a vadkacsa. Bizonyos állatokat, első sorban az őzt, a vaddisznót és a dámszarvast, tenyésztenek is nagyüzemi felhasználásra. ezek húsa éppen olyan magas tápértékű, mint azoké, amelyek vadon élnek, és vadászatok alkalmával ejtik el őket. ez számos vizsgálat is bizonyította. Míg a nyaki, a hasi és a mellrészekből általában ragukat, leveseket főznek, a comb, a hát, a lapocka kiválóan süthető. A comb és a karaj grillezhető is. A vadhús tovább eltartható hűtőszekrényben, mint más hús, sőt ahhoz, hogy igazán jó ízű legyen, legalább egy hétig kell állnia. A vadhús egyik előnye, hogy sütés és főzés során alig veszít a súlyából, mert kevesebb vizet tartalmaz, mint a többi húsféle. Ezen kívül nagyon könnyen emészthető, így betegeknek különösen ajánlható. A vadhúsnak megvan a maga sajátos íze. ha valaki ezt túl erősnek találja, vagy nem szereti, pácolással segíthet a dolgon: a húst az étel elkészítése előtt egy-két napig vörösboros ecetes vagy vajas-fűszeres pácban kell tartani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Hozzászólás