Kezdőlap / Tag Archives: fokhagyma (page 2)

Tag Archives: fokhagyma

Antibiotikum a konyhából: a fokhagyma

Sokan ismerik és áldásos hatásai miatt rendszeresen fogyasztják a legtöbb háztartásban megtalálható aromás növényt, a fokhagymát. Már az ókorban is ismerték, egyesek amulettként hordták a nyakukban gerezdjét. Néphagyományunkban is használták a boszorkányok elriasztására. Bár fokhagymaillatú leheletünk miatt kényesebb embertársaink elriasztására is alkalmasnak tarthatjuk, a megfelelő időben elfogyasztott fokhagyma jó hatásairól …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fokhagyma áldásos hatása

Az ókori egyiptomiak fáraóik mellé temették mindazt, amire a halott király lelkének szüksége lehet a túlvilágon. Következésképp a piramisokban a fáraóval együtt aranyat, szolgákat és egy-két feleséget is befalaztak a piramisokba. Ugyanígy a fokhagymát is. (No nem magát a hagymát – az nagyon könnyen elrothadt volna -, hanem fa és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan segíti elő a fokhagyma a keringési rendszer egészségét?

Szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívbe vezető valamelyik ütőérben vérrög alakul ki. A vérrögöket az egymáshoz tapadó vérlemezek hozzák létre, majd ebbe a hálószerű, fibrinnek nevezett anyagba beleragadnak a vörösvértestek is. A vérlemezek apró vértestek, melyek a véralvadás sebességét szabályozzák. A magas koleszterinszint, a dohányzás és számos más tényező …

Érdekel a cikk folytatása? »

Folyékony, porított vagy aszalt fokhagymát?

A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vöröshagyma és társai

A vöröshagyma az egyik legtöbbet használt fűszer a magyar háztartásokban. A legnagyobb előnye az, hogy egész évben rendelkezésünkre áll. A vöröshagyma a salátától a pörköltön át a grillezésig minden ételhez használható. Hűvös, száraz, szellős helyen sokáig tárolható. A hagyományos vöröshagyma sárgás-barnás színű. Kora tavasszal már megtalálhatjuk a piacokon az újhagymát. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Gyógyulás megfázásból természetesen

Mindenki fázott már meg télen vagy éppen a szeszélyes időjárás miatt ősszel vagy tavasszal. Ilyenkor a legtöbb ember elmegy az orvoshoz, az felír neki valamilyen gyógyszereket, amiktől a javulást várja. Ezek után a beteg vagy szedi a gyógyszereket és dolgozik közben vagy, ha teheti akkor otthon marad és ott szedi …

Érdekel a cikk folytatása? »