Kezdőlap / Egészség és fitness / Hogyan segíti elő a fokhagyma a keringési rendszer egészségét?

Hogyan segíti elő a fokhagyma a keringési rendszer egészségét?

Szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívbe vezető valamelyik ütőérben vérrög alakul ki. A vérrögöket az egymáshoz tapadó vérlemezek hozzák létre, majd ebbe a hálószerű, fibrinnek nevezett anyagba beleragadnak a vörösvértestek is. A vérlemezek apró vértestek, melyek a véralvadás sebességét szabályozzák. A magas koleszterinszint, a dohányzás és számos más tényező tapadósabbá teszi a vérlemezeket, ez pedig lassítja a vér áramlását. A fokhagymakivonat csökkenti a vérlemezkék tapadékonyságát, így gátolja a vérrögképződést.
Úgy tűnik, a fokhagyma a magas vérnyomást is csökkenti, valószínűleg azáltal, hogy tágítja az ereket. Bármi is legyen az egyelőre még bizonytalan ok, egy 100 abnormálisan magas vérnyomású betegen végzett kísérlet negyven fő esetében jelentős vérnyomáscsökkenést állapított meg, mindössze egyheti fokhagymafogyasztás után. A kínai füvesemberek bevett gyakorlatuk részeként régóta használják a fokhagymát a vérnyomás csökkentésére.
A fokhagyma hatóanyagai a koleszterinszinteket is csökkentik csakúgy, mint a trigliceridekét. Nem minden zsírféle ártalmas az egészségre. A kis sűrűségű lipoproteineket (LDL) tekintik az egészség ellenségeinek, míg a nagy sűrűségű lipoproteinek védik a szervezetet a szívinfarktustól és a gutaütéstől. Számos vizsgálat igazolta, hogy a garlik növeli a HDL-ek szintjét, és csökkenti az LDL-ekét.
A fokhagyma fertőzésgátló hatása
A fokhagymában található kénvegyületek gomba- és baktériumölő hatásúak, ezért nem egy panasz esetén hatásosak. A fokhagyma segít megfázás és influenza jelentkezésekor, mivel egyrészt antioxidáns, másrészt serkenti az immunrendszert; ezenkívül rövid úton leszámol a hasmenéssel, a gyomorrontással és az élesztő szindrómával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás