A B-vitaminok rokon jellegű, vízben oldódó tápanyagok egy csoportja. Ételeinkben együtt jelennek meg, ezért B-komplexnek is nevezik. Ide tartozik a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (pantotenátsav), a B6 (piridoxin), a biotin, a folsav és a B12 cianokobalamin. Ezek valódi vitaminok. Egy vegyületet akkor nevezünk valódi …
Érdekel a cikk folytatása? »A fokhagyma áldásos hatása
Az ókori egyiptomiak fáraóik mellé temették mindazt, amire a halott király lelkének szüksége lehet a túlvilágon. Következésképp a piramisokban a fáraóval együtt aranyat, szolgákat és egy-két feleséget is befalaztak a piramisokba. Ugyanígy a fokhagymát is. (No nem magát a hagymát – az nagyon könnyen elrothadt volna -, hanem fa és …
Érdekel a cikk folytatása? »A vitaminok fontossága
A B-vitaminok közül soknak létfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek képesek energiát felszabadítani, de stressz hatására gyorsan kiürülnek a szervezetből. Enyhe B vitaminhiány először az idegrendszerre van hatással, nyugtalanságot, ingerlékenységet és depressziót eredményez. Az ásványi anyagok annyiban társai a vitaminoknak, hogy katalizátorként működnek az emberi sejtekben, és messzemenő hatásuk …
Érdekel a cikk folytatása? »Brazil diéta
Egy új és eddig ritkán hallott diéta látott napvilágot Amerikában. A híres színésznő Eva Mendes a Halálos Iramban és a Volt egyszer egy Mexikó filmek sztárja hozta be a köztudatba a Brazil diéta elnevezést. A színésznő régen más életmódot élt, de mára ezen diéta segítségével majd húsz kilót leadott. A …
Érdekel a cikk folytatása? »Jeges italok, ételek fagyival dúsítva
A nyári kánikulában jól esik egy jéghideg üdítő ital, amelyet egy-két gombóc fagyival teszünk még ízletesebbé. A receptek 4 személyre szólnak. Jeges gyümölcstea Készítsünk 6 dl erős gyümölcsteát ízlés szerint cukrozzuk meg és jól hűtsük le. 2-3 evőkanál erdei szedret mossunk meg és tisztítsuk meg és fagyasszuk le. Tálaláskor előveszünk …
Érdekel a cikk folytatása? »A bólé
A bólét gyümölcsökkel készítjük. Alacsony alkohol tartalma miatt lehűtve, hűs üdítő hatású italt kapunk. Mielőtt a bólé készítéséhez hozzá kezdünk szükségünk lesz egy bóléstálra, amely egy 3-5 liter űrtartalmú kristályüveg vagy üveg edény. A bólék fő alkotóelemei: a fehér vagy vörösbor, és a pezsgő és a gyümölcs. Ügyeljünk arra, hogy …
Érdekel a cikk folytatása? »Nagy kincsünk az immunrendszer
Életerő A jól hangolt immunrendszer biztosítja, hogy több energiában részesülünk. Ha immunrendszerünk nem működik megfelelően, vagy túlterhelt, megkaparint néhány mikrotápanyagot, és így felborítja emésztőrendszerünk egyensúlyát. Ez azonban csak tetézi a bajt, és még fogékonyabbá válunk a betegségekre. Vagyis a helyes tápanyagfogyasztás a lehető legfontosabb életerőnk megőrzése érdekében. Csökkent ellenálló képesség …
Érdekel a cikk folytatása? »Frissítő gyümölcstorta
Különösen a nyári hónapokban rendkívül frissítő egy szelet gyümölcstorta elfogyasztása. Legjobb először eldönteni, hogy milyen gyümölcsöket szeretnénk rátenni. Ehhez elsősorban a lehetőségeinket mérlegeljük, de fontos a kreativításunk is. Látványos eredményt érhetünk el, ha több színű, és fajtájú gyümölcsöt választunk. Például, ízlésesen elhelyezhetünk egy tortán narancs-cikkeket, banánkarikákat, fél, vagy egész meggyeket, …
Érdekel a cikk folytatása? »Vitaminok természetesen
A friss gyümölcs a legjobb vitaminforrás. Amíg tehetjük, fogyasszunk, minél többet belőle. A piros és fekete bogyósokban rengeteg az antioxidáns anyag, mert szervezetünkben semlegesítik a szabad gyökök hatását. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek károsítják a sejteket, szerepük van a rákos és egyéb betegségek kialakulásában. Ellenük a szervezet termel ugyan …
Érdekel a cikk folytatása? »Befőzés
Bármennyire jók is a konzervek, néhány üveg különleges befőtt vagy lekvár, savanyúság eltevésére a legtöbb háziasszony nem sajnálja az időt, és szinte mindenkinek van egy-egy féltve őrzött receptje a befőzés különböző módjairól. A befőzés sikere érdekében néhány szabályt be kell tartanunk: 1. A befőzésre szánt gyümölcs, zöldség- vagy főzelékféle teljesen …
Érdekel a cikk folytatása? »