Kezdőlap / Egészség és fitness / Nagy kincsünk az immunrendszer

Nagy kincsünk az immunrendszer

Életerő
A jól hangolt immunrendszer biztosítja, hogy több energiában részesülünk. Ha immunrendszerünk nem működik megfelelően, vagy túlterhelt, megkaparint néhány mikrotápanyagot, és így felborítja emésztőrendszerünk egyensúlyát. Ez azonban csak tetézi a bajt, és még fogékonyabbá válunk a betegségekre. Vagyis a helyes tápanyagfogyasztás a lehető legfontosabb életerőnk megőrzése érdekében.
Csökkent ellenálló képesség
A legyengült immunrendszer képtelen megbirkózni a betegségekkel. Következésképp jól el kell látnunk és karban kell tartanunk, hogy elkerülhessük a fertőzéseket.
Az emberi test el van látva egy betegségek elleni védekező rendszerrel, vagyis képes öngyógyulásra. Amikor betegséget okozó tápanyagok ingerlik, akcióba lép az immunrendszer. Ezt a képességet néha adaptív (alkalmazkodó) válasznak nevezik.
Mihelyt a rendszer olyan bacilussal vagy vírussal találkozik, melyet idegenként azonosít, külön erre szakosodott sejtek veszik fel a harcot, hogy megszabaduljanak a betolakodótól. A rendszer annyira kifinomult, hogy a szó szoros értelmében vissza tud emlékezni azokra az idegen testekre, melyekkel egyszer már találkozott, s így a következő alkalommal gyorsabban reagál rájuk, ha el kell őket pusztítania. Ezt hívják szerzett immunitásnak.
Az immunitás megszerzésének mesterséges módja a védőoltás. Ennek során kis számú legyengített vagy halott kórokozót injekcióznak be az ember testébe. Mivel a kórokozók már fertőzés képtelenek, esetleg nem is élnek, nincs fertőzésveszély, de mihelyst a szervezet védelmi erői találkoznak velük, riadókészültségbe kerülnek, harcba szállnak, és kitermelik a szükséges antitesteket. Arra is emlékezni fognak, hogyan szabaduljanak meg a jövőben a hasonló baktériumoktól.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás