Kezdőlap / Egészség és fitness / A vitaminok fontossága

A vitaminok fontossága

A B-vitaminok közül soknak létfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek képesek energiát felszabadítani, de stressz hatására gyorsan kiürülnek a szervezetből. Enyhe B vitaminhiány először az idegrendszerre van hatással, nyugtalanságot, ingerlékenységet és depressziót eredményez.
Az ásványi anyagok annyiban társai a vitaminoknak, hogy katalizátorként működnek az emberi sejtekben, és messzemenő hatásuk van az egészségre. Már korábban felismerték, hogy az emberek egészsége szempontjából alapvető fontosságú ásványok közé tartozik a kalcium, a foszfor, a vas és a jód, de ahogy a kutatás egyre előrébb halad, egyre több anyag bővíti a sort, mint például a cink, a króm, a magnézium, a kálium, a mangán és a szelén. ‘
Néha lehet áldásos az együgyűség, de annak ismerete, hogy az ásványok miképpen befolyásolják egészségünket, nagyon fontos. Az új felfedezések rávilágítanak, hogy sok betegséget bizonyos ásványok hiánya okoz. Vegyük például a menstruáció előtti feszültséget (PMT6). Sok nő rájött, hogy pusztán a több magnéziumot és cinket tartalmazó diéta is enyhíthet a tüneteken. A Nők Táplálkozási Tanácsadó Szolgálata sok PMT-től szenvedőnek tanácsolta, hogy változtasson étrendjén, és egészítse ki azt a fenti ásványokkal, s számottevő eredményeket értek így el. Hasonló sikerrel használtak szelént reumás ízületi gyulladás esetében, cinket bőrpanaszokéban és kalciumot csontritkuláséban, hogy csak néhányat említsünk.
Ahogy előrehaladnak a mikrotápanyagok feladatait feltáró kutatások, egyre nyilvánvalóbbá válik, mennyire fontos az optimális szint megtartása e tápanyagok fogyasztásában is. Az A-, C-, E- és B6 vitaminok minimális hiánya is kimutathatóan növeli az érzékenységet számos vírusok és baktériumok okozta fertőzésre. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a vitaminok segítenek jó karban tartani immunrendszerünket, és hiányuk csökkentheti betegségekkel szembeni ellenálló képességünket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás