Jelentős gazdasági kár származik abból, ha a takarmányban a tömeges penészesedés során a szövetekre, a sejtmembránra, az oxido-redukciós rendszerre, az enzimekre káros vegyületek keletkeznek. Ezek az anyagok tömeges elhullást, vérkeringési zavart, vizenyős beszűrődéseket, agyvelőlágyulást, máj- és veseelfajulást válthatnak ki. Táplálkozási láncunkban évről évre nagyobb veszélyt jelentenek a takarmányokban, élelmiszerekben elszaporodó …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A takarmány gombás eredetű szennyezettsége
Állati eredetű fehérjetakarmányokat (húsliszt, vegyes állati fehérjeliszt stb.) takarmányozási célra forgalomba hozni vagy felhasználni csak akkor szabad, ha a szalmonellaés lépfene-baktériumokra vonatkozó vizsgálat eredményei negatívak. Számítani kell arra, hogy technológiai hiba következtében a termék utólag fertőződik (pl. gümőkór, lépfene, szalmonella) vagy az importált takarmányféleségekben fordulnak elő olyan szalmonellatörzsek, amelyeket hazánkban …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A mikrobaszám emelkedése
Emésztőszervi megbetegedéshez vezethet a normál bélflóra megváltozása is, amire a takarmányban az egyes baktériumcsoportok elfogadható csíraszáma meghaladásával kell számolnunk. Ilyenkor is rendszerint a rendellenes bomlástermékek válthatnak ki hasmenést, bélgyulladást, bélsárpangást, májelfajulást, veseelégtelenséget stb. A konzervben kiszerelt takarmányok szalmonellát nem tartalmazhatnak. Az enterobaktériummal való szennyeződésre a 25/1996. (IX. 4.) FM rendelet …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A biogén aminok kóros hatásai
A biogén aminok kóros hatásai lehetnek: az enzimműködés zavarai, májelfajulás, májműködési zavar (acetonémia), csökkent tömeggyarapodás és takarmányértékesülés, tömeges elhullás, a tojás keltethetőségének csökkenése, befulladás, nitrit jelenlétében a karcinogén N-nitrózaminok prekurzorai. A biogén aminok csökkentési lehetőségei: a takarmány rothadásának meggátlása, az állathullák, vágóhídi, tejfeldolgozási, keltetői stb. hulladékok azonnali feldolgozása. A biogén …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A biogén aminok
Gazdasági körülmények között elsőrendű feladataink közé tartozik az avasodás megelőzése. Ezt a komplex feladatot a termesztett növény fajtaválasztásával, a nemesítéssel, a betakarítási mód és a szárítási eljárások helyes megválasztásával, a tárolási módszerek javításával lehet elérni. Alapvető eszköz, hogy a növények természetes antioxidáns- (Evitamin, flavonoidok) tartalmát a természetes tárolás, feldolgozás során …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: Az avasodott takarmány
Az avasodás káros hatása abban nyilvánul meg, hogy a telítetlen zsírsavak kettős kötései felhasadnak, és hidrogén-peroxid, peroxid vagy epoxidgyűrű képződik. Majd szabad gyökök keletkeznek, amelyek közvetlenül károsíthatják a szövetekben az oxido-redukciós folyamatokat, a szövetekben a sejtmembránt, csökkentik a kapilláris rezisztenciát, sőt károsíthatják az információs rendszert is (daganatos betegségek, örökletes hibák …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A leggyakoribb termesztési és betakarítási hibák
Szennyeződések.- a túladagolt, egyoldalú műtrágyázás, a termesztett növények szennyeződése állattartási, ipari és kommunális szennyvízzel (hígtrágya), takarmányok szennyeződése ipari üzemekben keletkezett porral, gázzal, szuperfoszfáttal stb. Betakarítási szennyeződés: földdel, kövekkel és fémdarabokkal, trágyával, gépjárművön maradt kemikáliával stb. Termesztési kérdések: mérgező és gátló faktorokat tartalmazó növények termesztése, a túl korai betakarítás, elöregedés, megfagyás …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: A hibás takarmányok higiéniai jelentősége
A legeltetett területek folyamatos tisztántartásához tartozik a cserjék, bokrok kivágása, a vadvizek elvezetése, az árkok megtisztítása, a kövek és egyé idegen tárgyak (ócskavas, drót, akkumulátor stb.), a legelő állatok egészségét vagy testi épségét veszélyeztető hulladékok eltávolítása. A legelőterület felszereléséhez tartozik a porozóberendezés, a karám, a sózó (nyalósó, száraz nyalókeverék részére), …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészségvédelem: A legelőre való kihajtás
A legelőre való kihajtás előtt az állatokat és a legelő területét állatorvossal meg kell vizsgáltatni. Az állatorvos javaslatát figyelembe véve a megelőző intézkedéseket a következők szerint csoportosítjuk: a) Az állatokat kihajtás előtt célszerű parazitás fertőzöttségre megvizsgálni (bélsárvizsgálat, bőrvizsgálat) és fertőzöttség esetén a kihajtás előtt legalább 14 nappal hatékony gyógyszerrel kezelni, …
Érdekel a cikk folytatása? »Állategészség védelem: Kutak minősége
Új kutakat közút mentén létesíteni, folyó- és állóvizeket házi haszonállatok úsztatására felhasználni nem szabad. Indokolt esetben a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás (a továbbiakban: állomás) az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) előzetes szakvéleménye alapján ettől eltérően is intézkedhet. Egészségügyi intézmények területéről eredő legelői árokból és vízfolyásból állatok nem itathatók, …
Érdekel a cikk folytatása? »