Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a …
Érdekel a cikk folytatása? »A burgonya a legjobb étel
A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …
Érdekel a cikk folytatása? »Allergizáló tápanyagfehérjék
Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz. Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék …
Érdekel a cikk folytatása? »A hal márpedig egészséges!
Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …
Érdekel a cikk folytatása? »A tyúktojás allergia
A tojásallergia általában hat hónapos kor után derül ki, mikor az anya megkezdi a tej pótlását különböző főzelékek feltétek formájában. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a tojásfehérje vagy a sárgája okozza-e a panaszokat, noha, biokémiai értelemben véve eltérő fehérjékből állnak. Mégis elmondhatjuk, hogy leggyakrabban a tojásfehérjében található fehérjékre, az ovalbuminra, az …
Érdekel a cikk folytatása? »A szója fontossága
A szója ma már mindenféle formában, sót félkész ételek formájában is kapható. Feltehető, hogy olcsósága miatt terjedt el mind az élelmiszeriparban, mind a kereskedelemben. Kétségtelen, teljes értékű növényi fehérjének tekinthető, így a szójára nem érzékenyeknek nagyon egészséges táplálék. Sajnos, a szója gyakran okoz allergiát. A tehéntejre allergiások nagy százaléka érzékeny …
Érdekel a cikk folytatása? »Tempeh
Bár a tempeh nyugaton viszonylag újdonságnak számít, Ázsiában már évszázadok óta fogyasztják ezt az igen egészséges és tápláló szójaterméket. Nálunk leginkább a vegetáriánus vagy natúr táplálkozás hívei használják elsősorban. A tempeh főtt és enyhén erjesztett szójából készül, amit pogácsa alakúra formáznak. A legtöbb gyártó valamilyen gabonát is tesz bele, például …
Érdekel a cikk folytatása? »Miso
A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok hagyományosan egy csésze miso levessel kezdik a napjukat. A misót ugyanakkor a többi ételük ízesítésére is használják. Készítésekor szójababot és néha gabonát (pl. rizst vagy búzát) kevernek össze egyfajta penészkultúrával, majd cédrusfa hordóban egy-három évig …
Érdekel a cikk folytatása? »Emlőrák és a gyógyító szója
Kevesen tudják, hogy a nők hajlamosabbak szívbetegségre, mint az emlőrákra- máig is ez utóbbi számít az egyik legrettegettebb betegségnek. A tüdőrák után ez a ráktípus a leggyakoribb a nők körében, megelőzésének módjait azonban még mindig kevesen ismerik. Az emlőrák kockázatát számos tényező befolyásolja. Ilyen az életkor, a korábbi betegségek, az …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogy mondják vegánul a brassóit?
A brassói tipikusan húsétel – gondoljuk mi amatőrök. De a finomra pirított húst kihagyva is nagyon ízletes fogás lehet, ha használjuk a fantáziánkat. Na meg az alábbi gombás brassói receptjét. Hozzávalók 50 dkg gomba 40 dkg zöldborsó 1 konzerv kukorica 1 fej apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma pirospaprika só, …
Érdekel a cikk folytatása? »