Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Dánia építészeti csodái

Dánia építészeti csodái

Caernarfon Nagy Britannia legismertebb városai közé tartozik, itt található a Caernarfon Castle. A csodálatos építményt I. Edward 1282 és 1283 között Walesben építtette. A szokatlan alaprajzú vár meghatározó eleme az a 13 hatalmas torony, melyek egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. A királyi palotaként és várként szolgáló létesítményhez az ihletet valószínűleg a messzi Konstantinápolyból merítették.
A Chatsworth House az egyik legcsodálatosabb Udvarhát Bakewell környékén. Építése a 16. századtól a 19. századig elhúzódott. Fontos látnivalói közé tartozik a tágas kertlétesítmény és a műtárgygyűjtemény. A három fő homlokzat közül főként a hatalmas attikával ellátott nyugati homlokzat tűnik ki, amit állítólag a tulajdonos, maga William Cavendish herceg építtetett.
Doe Lea szintén híres egy udvarházról, a Hardwick Hall-ról. A pompás építményt 1590 és 1597 között Robert Smythson (1536-1614), az Erzsébet kor legfontosabb építésze a Countess of Shrewsbury számára építtette. Az épület a korai olasz reneszánsztól a francia Loire-i stíluson át egészen a helyi hagyományokig a legkülönbözőbb stílusjegyeket egyesíti magában.
Sokaknak ismerős lehet a Coalbrookdale híres Iron Bridge-je. a Severn felett 1781-ben befejezett híd volt az első vashíd a világon. Az ipari forradalom egyik jelképe 1986 óta a kulturális világörökség részét képezi. A Thomas Pritchard által tervezett és a vasgyáros Abraham Darby III. (1750-1791) által kivitelezett konstrukcióval kezdődött a hatalmas vasépítmények kora.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Svédország építészeti csodái

A Mälaren-tó egy kicsiny szigetén található a svéd királyi család egyik legszebb barokk lakhelye. Idősebb …

Leave a Reply