Kezdőlap / Cukorbetegség / Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

A cukorbetegség tünetei

Az inzulinhiány zavarokat okoz a szénhidrátháztartásban: a cukor nem használódik fel a szövetekben, a vércukorszint magas, a szövetek mégis éheznek. A máj nem tud glikogén formájában cukrot raktározni. A megemelkedett vércukorszint miatt cukor jelenik meg a vizeletben. Az energiaveszteség pótlására a fehérjéből is cukor keletkezik. Ez gyors súlyveszteséghez vezet. Fokozódik a zsírégetés is, azonban a zsírok nem tudnak tökéletesen elégni. A tökéletlen égés során ketonsavak szaporodnak fel, melyek a vér vegyi hatásait savas irányba tolják el. A májban zsír rakódik le, s nő a vérben a lipidtartalom. A nagy mennyiségű cukor ürítése a vizeletben, ozmotikus hatása miatt, sok vizet visz magával. Emiatt a vizeletmennyiség megnő, és sok vizelet magas sűrűségű. A vizelettel a szervezet nátriumot is veszít. A klinikai tünetek tehát: sok vizelet, a beteg sokat iszik, állandóan szomjazik. A betegnek kínzó éhségérzete van, jó étvágya ellenére azonban fogy. Az éhező szövetek miatt izomgyengeség, idegbénulások lépnek fel. A bőr kiszáradása bőrviszketést okoz. A nagy cukortartalmú szövetekben nagy a fertőzésre való hajlam. Gyakori a furunkulus, pyelonephritis. A nemi és fogamzóképesség csökken.

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesz a leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye az érrendszer elváltozása. Évek óta fennálló diabetesben az érváltozások két alakja figyelhető meg. Az egyik a nagy és középnagy artériák sclerosisa, mely diabetesben sokkal gyakoribb, mint a hasonló korú egészséges lakosság köreiben.
A diabetes atherosclerosis (macroangiapathia) tünetei koszorúsér – elégtelenségben, angina pectorisban, szívinfarktusban, agyi keringési zavarokban és a perifériás erek szűkületében nyilvánulnak meg. Az alsó végtag artériáinak szűkülete gangrénát okozhat. Ennek megindulása legtöbbször apró sérüléshez (cipőfeldörzsöléshez) kapcsolódik. A másik csoportot a hajszálerek elváltozása képezi, mely specifikusan csak cukorbetegeknél jelentkezik. Ez a diabetes microangiopathia. A hajszálerek elfajulnak, és következményei microaneurysmák alakulnak ki.
A szövődmények közül a következő csoportot alkotják az idegrendszeri tünetek, melyek a perifériás idegek gyulladásából és a vegetatív idegrendszer rostjainak megbetegedéséből állnak. A neuropátia határozottan összefügg a szénhidrát – anyagcsere állapotával. A szénhidrát – anyagcsere egyensúlyának helyreállításakor az idegrendszeri tünetek javulnak. A klinikai képben a fájdalom és a fonákérzések dominálnak. A fájdalom főleg éjszaka jelentkezik, leggyakrabban az alsó végtagon. A vegetatív idegrendszer betegsége miatt a gyomor, az epehólyag, a belek tónusa csökken.
A szövődmények között gyakoriak a súlyos fertőzéses eredetű betegségek például: pyleonephritis, furunkulusok, tuberkolózis.
A diabetes diagnózisa
A leggyakoribb tünetek, melyek alapján a cukorbetegségre gondolni kell: a fogyás, a polyuria (bő vizelet mennyiség), a polydipsia, a viszketés és a furunkulózis. A betegség gyanúja esetén vizeletvizsgálatot végeznek. A cukorbetegség diagnózisa céljából helyes szénhidráttartalmú étkezés után ürített vizeletet vizsgálni. A vizelet negativitása nem zárja ki a diabetest. De ha a vizeletben cukor van, az sem bizonyít diabetest, mert bizonyos esetekben a normális vércukorszint ellenére cukrot választ ki a vese. A nem gyűjtött vizelet vizsgálata tehát csak tájékoztató jellegű, biztos eredményt csak a vércukorvizsgálattól várhatunk. Az egész napos vércukorszint – ingadozásról, a beállítás hatékonyságáról a 24 órás gyűjtött vizelet cukortartalmának: meghatározása ad képet. Ha a vizeletmennyiséget pontosan ismerjük, a cukorürítés százalékából a 24 óra alatt ürített cukormennyiséget egyszerű szorzással számítjuk ki. Előfordul, hogy az orvos a vizeletgyűjtést kétszeri, háromszori frakcióban rendeli el, hogy napszaki ingadozásáról is tájékoztatást kapjunk. Ilyenkor természetesen 2X12 órás, 3X8 órás gyűjtésről van szó. A vizelet pontos gyűjtése nem könnyű, de fontos feladat az ápolónő számára, hiszen ettől függ a beteg gyógyszeres kezelése, beállítása.
A vér cukortartalmát éhgyomorra határozzuk meg, a normális éhgyomri cukortartalom azonban nem zárja ki a diabetes lehetőségét. Célszerű naponta többször, étkezés előtt és étkezés után 1 -2 órával meghatározni a vércukorszintet (profilvércukor). Csökkent cukortolerancia terheléses vércukorvizsgálattal (OGGT`= orális glükóztolerancia – teszt) bizonyítható.
Egészséges egyénen az éhgyomri érték 5,5 mmol – nál kisebb, 6,7 mmol/l érték felett beszélünk cukorbetegségről.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

cukorbetegség étrend

Cukorbetegség étrend: Esetleírás: A 14 éves Ágit fejfájás és ízületi fájdalmak kezdték el gyötörni, kiszáradt a szája és kedvetlen lett. Az orvosnál a vér-és vizeletvizsgálat cukorbetegséget mutatott ki. Ági infúzióban folyadékot, inzulint és glükózt kapott. Két hét múlva jobban lett, ekkorra már megtanulta, hogyan ellenőrizze vércukorszintjét, hogy adjon be magának inzulin injekciót. Korábban is rostban [...]

Hozzászólás