Kezdőlap / Cukorbetegség / Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

A cukorbetegség tünetei

Az inzulinhiány zavarokat okoz a szénhidrátháztartásban: a cukor nem használódik fel a szövetekben, a vércukorszint magas, a szövetek mégis éheznek. A máj nem tud glikogén formájában cukrot raktározni. A megemelkedett vércukorszint miatt cukor jelenik meg a vizeletben. Az energiaveszteség pótlására a fehérjéből is cukor keletkezik. Ez gyors súlyveszteséghez vezet. Fokozódik a zsírégetés is, azonban a zsírok nem tudnak tökéletesen elégni. A tökéletlen égés során ketonsavak szaporodnak fel, melyek a vér vegyi hatásait savas irányba tolják el. A májban zsír rakódik le, s nő a vérben a lipidtartalom. A nagy mennyiségű cukor ürítése a vizeletben, ozmotikus hatása miatt, sok vizet visz magával. Emiatt a vizeletmennyiség megnő, és sok vizelet magas sűrűségű. A vizelettel a szervezet nátriumot is veszít. A klinikai tünetek tehát: sok vizelet, a beteg sokat iszik, állandóan szomjazik. A betegnek kínzó éhségérzete van, jó étvágya ellenére azonban fogy. Az éhező szövetek miatt izomgyengeség, idegbénulások lépnek fel. A bőr kiszáradása bőrviszketést okoz. A nagy cukortartalmú szövetekben nagy a fertőzésre való hajlam. Gyakori a furunkulus, pyelonephritis. A nemi és fogamzóképesség csökken.

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesz a leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye az érrendszer elváltozása. Évek óta fennálló diabetesben az érváltozások két alakja figyelhető meg. Az egyik a nagy és középnagy artériák sclerosisa, mely diabetesben sokkal gyakoribb, mint a hasonló korú egészséges lakosság köreiben.
A diabetes atherosclerosis (macroangiapathia) tünetei koszorúsér – elégtelenségben, angina pectorisban, szívinfarktusban, agyi keringési zavarokban és a perifériás erek szűkületében nyilvánulnak meg. Az alsó végtag artériáinak szűkülete gangrénát okozhat. Ennek megindulása legtöbbször apró sérüléshez (cipőfeldörzsöléshez) kapcsolódik. A másik csoportot a hajszálerek elváltozása képezi, mely specifikusan csak cukorbetegeknél jelentkezik. Ez a diabetes microangiopathia. A hajszálerek elfajulnak, és következményei microaneurysmák alakulnak ki.
A szövődmények közül a következő csoportot alkotják az idegrendszeri tünetek, melyek a perifériás idegek gyulladásából és a vegetatív idegrendszer rostjainak megbetegedéséből állnak. A neuropátia határozottan összefügg a szénhidrát – anyagcsere állapotával. A szénhidrát – anyagcsere egyensúlyának helyreállításakor az idegrendszeri tünetek javulnak. A klinikai képben a fájdalom és a fonákérzések dominálnak. A fájdalom főleg éjszaka jelentkezik, leggyakrabban az alsó végtagon. A vegetatív idegrendszer betegsége miatt a gyomor, az epehólyag, a belek tónusa csökken.
A szövődmények között gyakoriak a súlyos fertőzéses eredetű betegségek például: pyleonephritis, furunkulusok, tuberkolózis.
A diabetes diagnózisa
A leggyakoribb tünetek, melyek alapján a cukorbetegségre gondolni kell: a fogyás, a polyuria (bő vizelet mennyiség), a polydipsia, a viszketés és a furunkulózis. A betegség gyanúja esetén vizeletvizsgálatot végeznek. A cukorbetegség diagnózisa céljából helyes szénhidráttartalmú étkezés után ürített vizeletet vizsgálni. A vizelet negativitása nem zárja ki a diabetest. De ha a vizeletben cukor van, az sem bizonyít diabetest, mert bizonyos esetekben a normális vércukorszint ellenére cukrot választ ki a vese. A nem gyűjtött vizelet vizsgálata tehát csak tájékoztató jellegű, biztos eredményt csak a vércukorvizsgálattól várhatunk. Az egész napos vércukorszint – ingadozásról, a beállítás hatékonyságáról a 24 órás gyűjtött vizelet cukortartalmának: meghatározása ad képet. Ha a vizeletmennyiséget pontosan ismerjük, a cukorürítés százalékából a 24 óra alatt ürített cukormennyiséget egyszerű szorzással számítjuk ki. Előfordul, hogy az orvos a vizeletgyűjtést kétszeri, háromszori frakcióban rendeli el, hogy napszaki ingadozásáról is tájékoztatást kapjunk. Ilyenkor természetesen 2X12 órás, 3X8 órás gyűjtésről van szó. A vizelet pontos gyűjtése nem könnyű, de fontos feladat az ápolónő számára, hiszen ettől függ a beteg gyógyszeres kezelése, beállítása.
A vér cukortartalmát éhgyomorra határozzuk meg, a normális éhgyomri cukortartalom azonban nem zárja ki a diabetes lehetőségét. Célszerű naponta többször, étkezés előtt és étkezés után 1 -2 órával meghatározni a vércukorszintet (profilvércukor). Csökkent cukortolerancia terheléses vércukorvizsgálattal (OGGT`= orális glükóztolerancia – teszt) bizonyítható.
Egészséges egyénen az éhgyomri érték 5,5 mmol – nál kisebb, 6,7 mmol/l érték felett beszélünk cukorbetegségről.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply