Diabetesz

A cukorbetegség (diabetes mellitus) összetett anyagcserezavar, melynek legszembetűnőbb jele a vércukorszint megemelkedése.
Az 1. típusú cukorbetegség gyermek, vagy fiatalkorban lép fel, nem öröklődik. Oka az autoimmun folyamat keretében a szervezet elpusztítja a saját inzulintermelő sejtjeit. Feltétlenül inzulininjekcióval kell kezelni.
A 2. típusú cukorbetegség iránti hajlam erősen öröklődik, de kialakulásában meghatározó szerepe van a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak, és e két külső tényező hatásaként fellépő kövérségnek. A 2. típusú cukorbetegek kezelése diétával kezdődik, de hamar szükségessé válik a vércukorcsökkentő tabletták adása, majd az előzőek inzulinkezeléssel történő kombinálása. Ezen típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy optimális étkezéssel a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a testsúlyukat, a vércukor-, és vérzsír-szintjüket.
A diabetes tünetei:
Az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző tűnetek lehetnek a fokozott szomjúság-, éhségérzet, a vizelet mennyiségének megnövekedése, a testsúly csökkenése, levertség, fáradtság. A 2. típusú diabeteses betegeknél a 10 mmol/l körüli, vagy e feletti vércukorszinteknél bőrfertőzések, furunkulusok keletkezhetnek, illetve előfordulhat a nemi szervek gombásodása.
Az 1-es típusú diabetes mai tudásunk szerint nem előzhető meg. A 2 típusú cukorbetegség esetében, ha valaki családjában előfordult a betegség, akkor az egyén mozgásban gazdag életmóddal, egészséges táplálkozással, a normális testsúly megőrzésével évtizedekkel késleltetheti a diabetes kialakulását,de akár egész életen át elkerülheti a cukorbetegséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás