Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A gyors fogyás veszélyei

A gyors fogyás veszélyei

Mai rohanó világunkban sokan egyre türelmetlenebbek vagyunk, különösen, ha a fogyásra kerül a sor.
Lehet, hogy valamilyen különleges alkalomra szeretnénk lefogyni, vagy sokáig túlsúlyosak voltunk, és csak egyszerűen elegünk lett a fölös kilókból. Az egészséges fogyás kb. heti egy kiló lenne. A gyors fogyást ígérő diétáknak megvannak a veszélyei, lássuk, mik ezek.
A gyors fogyás kezdetben a vízvesztés eredménye, ugyanis az azt célzó diétákban vizet kezdünk veszíteni zsír helyett. A dehidratáltság mellett az a veszély is fennáll, hogy a kilókat olyan gyorsan visszaszedjük, mint ahogy a leadtuk őket.
A gyors fogyás idegrendszerünkre sincs jó hatással, így energiahiány és fáradtság léphet fel. A vitaminok és ásványi anyagok megvonása rosszul tápláltságot eredményez.
Fenn áll annak a veszélye is, hogy a gyors fogyás következtében zsír helyett izmot kezdünk veszíteni.
A jojó-effektust is nehéz elkerülni, ha napokig vagy hosszabb időn keresztül megvonjuk magunktól az evést, mert utána könnyen elvesztjük az önuralmunkat, és a kilók visszajönnek. Ez aztán bűntudatot és szégyenérzetet kelthet bennünk.
A bárhol fellelhető fogyókúrás szerek sokszor nem igazán megbízhatóak, mivel a legtöbb esetben nem tudjuk pontosan, mit tartalmaznak, és némelyikük káros hatásai csak akkor derülnek ki, amikor már több ezren kipróbálták őket.
Rengeteg módja van annak, hogy gyorsan lefogyjunk, de könnyen lehet, hogy az elért karcsúság csak rövid ideig tart. Ha komolyan vesszük a fogyókúrát, jobb ha reális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, és hosszú távú célt tűzünk ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás