Kezdőlap / Állatok / Lovak / Díjlovaglás – a lovas sportok egyik legszebbike

Díjlovaglás – a lovas sportok egyik legszebbike

A lovaglás egy sport, egy életforma. Mára rengeteg változata, ágazata fejlődött ki, így igen sok lovas sport is létezik. A díjlovaglás ezek közül az egyik legrégebbi. Ha a stílusát nézzük, akkor az angol lovaglásba tartozik, de eredete messzebbre nyúlik vissza.

Már az ókorban is fontosnak tartották, hogy a harci lovak megfelelően képzettek legyenek, a legkisebb segítségre hajtsanak végre parancsot, s ezzel segítség lovasukat a csatákban. Az ókor egyik nagy gondolkodója, Xenopón foglalkozott a legtöbbet a lovai megfelelő képzésével, technikái pedig fennmaradtak az utókor számára is. Tulajdonképpen ez képezi a mai, modern világunkban a díjlovaglás alapjait, de az évek során még rengetegen járultak hozzá a sport fejlődéséhez.
A díjlovaglás tervszerűen, sok éven át való tudatos képzést kíván meg a lovastól, mely során a lóból egy fegyelmezett, engedelmes atléta válik, a lovasa legkisebb segítségeire reagál, mindig egyensúlyban mozog, ütemhiba nélkül. A tanulás előrehaladottabb fázisában már képes olyan bonyolult feladatok végrehajtására, mint a passzázs, ami egy igen összeszedett ügetési forma, vagy a vágta piruett.
A lovak és lovasok tudásukat a díjlovagló versenyeken tudják bemutatni, ahol több szintre vannak bontva a párosok, tudásuktól, koruktól függően. A versenyzőknek, kezdőbbeknél egy 20 m x 40 m-es úgynevezett díjlovagló négyszögben kell bemutatniuk egy előre megkoreografált kb. 4-6 perces programot, amit bírok 1-10-ig pontoznak az összeredményt pedig százalékban adják meg. A legmagasabb százalékot elért versenyző nyer. Nehezebb kategóriákban már 20 m x 60 m-es díjlovagló négyszöget használnak, a programok hosszabbak és nehezebb feladatokat tartalmaznak. Ezen a szinten a párosok tudása már olyannyira előrehaladott, hogy a lovas segítségei szinte észrevehetetlenek, mintha „táncolnak a négyszögben”.
Nem csak a tudás számít! A pontozásnál igen fontos a ló és a lovas öltözéke, az állat ápoltsága, valamint a lovasnak könnyedén kell lovával végiglovagolnia a feladatokat, nem látszódhat erőlködés.
Ez a sport a lovastól végtelen türelmet, szorgalmat és alázatot kíván meg, míg a lótól akciós, szép mozgást és tanulékonyságot. Bár egy nagyon nehéz sportág, mégis gyönyörű és precíz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi …

Leave a Reply