Kezdőlap / Egészség és fitness / Egészséges szokásokkal a jó alvásért

Egészséges szokásokkal a jó alvásért

Az, hogy hogyan étkezünk és sportolunk-e, szerepet játszik abban, hogy mennyire tudunk jól aludni. Különösen érdemes arra figyelnünk, hogy elalvás mit eszünk.
A nehéz, zsíros ételek nagyon sok munkát adnak a gyomornak, ami megnehezíti az alvást is. A fűszeres és savas ételek gyomorégést okozhatnak, ezért próbáljunk korábban vacsorázni, vagy elalvás előtt két órával már csak könnyű ételeket fogyasszunk.
Sokan úgy tartják, hogy némi alkohol segít az elalvásban. Azonban ez visszájára sülhet el, később könnyen felébrednek az éjszaka folyamán, és visszaaludni már nem olyan könnyű.
A koffeinről talán nem is gondolnánk, de akár tíz órán keresztül is megnehezíti az elalvást. Ezért érdemes kevesebb kávét inni, vagy délután inkább kihagyni, ha alvási problémáink vannak.
Ha sok folyadékot iszunk közvetlenül elalvás előtt, akkor egész éjjel a fürdőszobát fogjuk látogatni, ezért jobb, ha késő este már kevesebbet iszunk. A koffeintartalmú italok, mint a tea ráadásul vízhajtó hatásúak.
A dohányzás szintén képes alvási problémákat okozni. A nikotin stimuláló hatása miatt nehezebben mehet az alvás, sőt sok dohányzó tulajdonképpen megvonási tüneteket él át éjjel, ami még jobban megnehezíti az éjszakai pihenést.

Ha rendszeresen mozgunk, az segít viszont abban, hogy jobban és mélyebben tudjunk aludni. Nem fontos valamilyen komoly sportot űznünk, elég ha napi húsz-harminc perc testmozgást végzünk, sétálunk, biciklizünk, kertészkedünk. Mindezt ha tudjuk, reggelre vagy délutánra időzítsük, mert este lehet, hogy éppen ellenkező hatást érünk el, és felélénkülünk. Ha este jógázunk, vagy nyújtó gyakorlatokat végzünk, az viszont segít az alvásban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás