Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Egészséges táplálkozás – nyúlmódra

Egészséges táplálkozás – nyúlmódra

A nyuszi emésztése rendkívül érzékeny, ezért is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen étrendjük. A megbetegedések nagy része is a nem megfelelő táplálás következménye.
A nyúl, és a törpenyúl alapvető tápláléka a széna. Ezt korlátlan mennyiségben fogyaszthatja, jellemzően jó illata, és zöldes színe van. Általában zacskós kiszerelésben juthatunk hozzá a boltokban. A széna elsősorban nagyon jól elősegíti a fogak kopását, emellett magas rosttartalma jótékony hatást gyakorol az emésztésre.
A nyuszik imádják a friss zöldséget rágcsálni, és ez valóban hasznos, és elengedhetetlen része táplálkozásuknak. A kölyköknél már három hónapos korban el lehet kezdeni a zöldség adását, először csak kis mennyiségben, majd fokozatosan növelve az adagot. Ha sok zöldséget adunk, előfordulhat hasmenés, ilyenkor pár napig hanyagoljuk az összes zöldségfélét, majd utána szűrjük ki azt, ami okozta, és többet ne adjunk belőle, vagy csak nagyon ritkán.
A táplálék piramis harmadik helyét foglalja el a nyúltáp. Nagyon figyeljünk a kiválasztásánál, hogy törpenyúlnak való, és vitaminos legyen. Több fajta kapható az üzletekben, inkább érdemes a minőségre menni. A kis nyusziknak kezdetben, úgy fél éves korukig 2-3 evőkanálnyi, még a felnőtt nyuszónak egy kisebb maréknyi tápot adjunk naponta. A gyümölcsök nagy rajongói a szőrgombócok. Többet is meg bírnának enni a kelleténél, és mint amennyit el tudnánk képzelni, ez azonban a magas cukortartalom miatt könnyen elhízáshoz vezetne. Hetente egy két kis darabbal azért megjutalmazhatjuk őket, de ni vigyük túlzásba, és inkább hazai gyümölcsöket válasszunk. A boltokban kapható jutalomfalatok a gyümölcsökhöz hasonlóan magas cukortartalommal bírnak, így vagy nagyon ritkán, vagy egyáltalán ne adjunk nekik. Helyette adhatunk egészségesebb mazsolát, mandulát, diót, szárított répát, almát, csipkebogyót, vagy hibiszkuszt. A magas cukor-, és zsírtartalom megborítja a bél természetes flóráját, ezért kell odafigyelnünk mindenre, amit nyuszkónk megeszik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csincsilla lakása

A csincsillának nagyon nagy a helyigénye, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy el tudjuk e normális …

Hozzászólás