Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Európai gyíkászkígyó Malpolon monspessulanus életmódja

Európai gyíkászkígyó Malpolon monspessulanus életmódja

Európai gyíkászkígyó táplálékai: gyíkok, kígyók, rágcsálók és madarak. A gyíkászkígyó féktelen vadász, kíméletlenül üldözi áldozatát, és ott csap le rá, ahol csak éri.
Hatékony méreggel és méregfogakkal is rendelkezik, de áldozatát először leteperi és szorosan körülöleli, és többnyire csak akkor marja meg, amikor már annyira elnyelte, hogy a felső állkapcsán mélyen hátul ülő méregfogait bele tudja döfni. A méreg elsősorban arra szolgál, hogy az emésztést előkészítse és így a gyomrot tehermentesítse.
Európai gyíkászkígyó egyéb érdekességei: a gyíkászkígyó a hátsó méregfogas kígyókhoz (Opisthoglypha) tartozik, mérge a fogon lévő barázdában fut végig. Ezek a siklók, bár mérgük kifejezetten erős, emberre aligha jelenthetnek veszélyt, mert méregfogaik mélyen hátul a szájban helyezkednek el, és így csak ritkán mélyednek maráskor a sebbe. Más kígyók, ill. gyíkok esetében azonban különösen gyorsan dolgozik ez a méreg, általában hamar megbénítja őket. Egy nagyobb gyíkászkígyó tekintélyes számú zsákmányt tud egymás után elnyelni. Ha módjában áll, akár több kifejlett zöld gyíkot is elfogyaszthat néhány perc alatt. Ilyenkor nem várja meg a méreg hatását, hanem még élve nyeli el ficánkoló áldozatát. A táplálkozási szokásokról érdekességként még annyit, hogy találtak már 4,5 cm hosszú szárazföldi teknőst is egy 140 cm-es példány gyomrában. E nagy testű siklót főként a kígyászölyv pusztítja Október végétől március elejéig tartó téli pihenőjét fagymentes, mély sziklarepedésekben és üregekben tölti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gabonasikló avagy Elaphe guttata

Ez a nem veszélyeztetett állat az USA szárazabb déli területeinek jellegzetes siklóféléje,és az európai erdei …

Hozzászólás