Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyás statisztikái

Fogyás statisztikái

A túlsúlyos amerikaiak közel fele a hivatalos meghatározás szerint is el van hízva – azaz, 20 százalékkal többet nyomnak, mint az ideális testsúlyuk, illetve több mint 15 kilogrammal súlyosabbak az egészségesnél. Az American Sporís Data (Amerikai Sport Adatbázis) által készített felmérés kimutatta, hogy minden kilencedik amerikai férfi több mint 125 kg, a nők közül pedig minden hatodik éri el a 100 kg-ot. A National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) adatai szerint 1960 és 2000 között megduplázódott az elhízottak száma, s erre a növekedésre nagyrészt a 90-es években
került sor. 2040-re jóformán mindegyikünk elhízott vagy minimum túlsúlyos lesz, ha nem változtatunk az életvitelünkön. Ez a probléma egyre csak nagyobb lesz. Például az amerikai gyerekek 15 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ez 9 millió gyereket jelent, és másik 7 millió „veszélyeztetett” – ahhoz képest, hogy 1980-ban még csak 5 százalékról volt szó. A túlsúlyos gyerekek pedig sokkal hajlamosabbak túlsúlyos felnőtté válni, mint normál súlyú társaik. A Centersfor Disease Control (CDC – Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ) jelentése olyan kutatásokat idéz, amelyek kimutatták, hogy 80% annak a valószínűsége, hogy a túlsúlyos tinédzserek felnőttként is túlsúlyosak lesznek.
A CDC szerint mára az elhízás lett a második leggyakoribb halálok az amúgy megelőzhető haláleseteket tekintve. Az elhízáshoz köthető halálesetek száma felülmúlja a drogok, az alkohol, valamint a fegyver- és motorbalesetek által okozott haláleseteket együttvéve.
2003-ban az elhízáshoz kötődő orvosi kiadások 75 milliárd dollárra rúgtak. Ahogy egyre kövérebbek vagyunk, egyre nagyobb az esélye a szívproblémák kialakulásának, a cukorbetegségnek, a cukorbaj okozta komplikációknak, az ízületi gyulladásnak, az epekőnek, a veseelégtelenségnek, a magas vérnyomásnak, a stroke-nak és a rák bizonyos fajtáinak, hogy csak néhányat említsünk a számtalan halálos kimenetelű következmény közül. De még azoknak is érdekében áll ennek a járványszerű elhízásnak a megfékezése, akik maguk nem túlsúlyosak. Egy felmérés szerint, amelyben a CDC is részt vett, évente 39 milliárd dollár – azaz fejenként 175 dollár – megy el az adófizetők pénzéből a különböző egészségügyi programokon keresztül az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák kezelésére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply