Kezdőlap / Egészség és fitness / Mi van a mézben?

Mi van a mézben?

A méz az egyik legegészségesebb természetes édesítő szerünk, annyi hasznos anyagban bővelkedik, mint égen a csillag. A mézet már nagyon régóta használjuk édesítőszerként, 1747-ig ez volt az egyetlen anyag, amellyel édesíteni lehetett. 1747-ben aztán megkezdődött a cukorrépa termelés, de még ez sem szorította ki teljesen a mézet, köszönhetően zamatos ízének, aromás illatának és annak a megannyi süteménynek melyeket csak vele lehet igazán finomra elkészíteni.
A méz nagyon egészséges és gazdag tápanyagokban, körülbelül 190 tápanyagok tartalmaz általában. Ásványi anyagok, aminosavak és vitaminok sokaságát rejti magába. Tudta, hogy a mézben fordul elő természetes formában a legtöbb vitamin? Található benne B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E-vitamin. Nyomelemeket is tartalmaz, ezek pedig nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ilyen például a kálcium, magnézium, foszfor, nátrium, klór, kén, vas, jód, réz, cink, kobalt, mangán, kadmium és alumínium.
Fehérje és aminosav tartalma is jelentős, de enzimek is találhatóak benne, amik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat segítik, tehát nagyon jótékonyak. Fontos mézben található enzimek pl. lipáz, peroxidáz, diasztáz, kataláz és invertáz. Szőlőcukor (glükóz) csupán a mézben és a gyümölcsökben lelhető fel természetes módon, pedig ez az egyik legfontosabb cukorféleség szervezetünk számára.
Hormonok és fertőtlenítő baktériumok is megtalálhatóak ebben az édes nedűben. A hormonok a vesét és a májat óvják, de egy új kutatás szerint még a vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. Mivel baktériumölő, régi idők óta használják sebek, sérülések, gyulladások kezelésére a mézet.
Tehát kijelenthetjük, hogy egy igen értékes anyag a méz, melynek sokféle pozitív hatása van. Fogyasztása erősen javasolt, de túlzásba vinni nem szabad magas kalóriatartalma miatt, hiszen az elhízáshoz vezetne.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply