Fűző

A legelső fűzők az ezerháromszázas években jelentek meg. A fűző elkészítése, népszerűsége, formája rengeteget változott az idők során.( Mostanság is több fajtája van, léteznek derékfűzők, mell alatti fűzők, mellet eltakaró és félmelles fűzők, meg persze mindenféle csipkével ellátott fehérneműk fűző szerű díszítéssel.) Lényege azonban mindig is a női alak kihangsúlyozása/ elérése volt. A nők kiemelhették vele formás csípőjüket, derékderekat érhettek el, és a legtöbb fűző gyönyörű dekoltázst is biztosított. Azonban az ilyen fűzők ellen hamarosan, egészségügyi okok miatt szót emeltek. Így megjelentek az inkább esztétikai célt szolgáló, egészségre kevésbé ártalmas
fűzők. A darázsderék azonban a változások ellenére sem ment ki a divatból. A tizenötödik században jött divatba a felsőként használt fűző, előtte ugyanis csak fehérneműként használták. A merevítést halcsonttal, acélpántokkal, fémmerevítőkkel oldották meg, ezekből többtucatnyi volt megtalálható a fűző belsejében. A fűzők szerepe a rokokó ideje alatt is lényeges volt.
Ma már inkább díszítésként egy-egy divatos ruhadarabon vagy fehérneműként találkozhatunk velük, de újabban kezdenek elterjedni a régifajta, alakformálásra tervezett acélmerevítős fűzők is. Ezekhez jó áron főként Angliában lehet hozzájutni. A szépséget és a minőséget persze meg kell fizetni, de egy jól elkészített fűző csodákra képes. Néhányak meglepetésére a fűző nemcsak a nők ruhadarabja lehet(ett), férfifűzők is léteznek, amik a tartást javítják, és pozitív mellékhatásként a pocak is leplezhető vele. Kétségtelen, hogy az évszázadok során ez a ruhanemű váltotta ki a legtöbb vitát, akár orvosokról, akár szüfrazsettekről legyen szó.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Leave a Reply