Kezdőlap / Állatok / Gepárd, a sprintelő bajnok

Gepárd, a sprintelő bajnok

Az afrikai szavannákon találjuk meg a létező leggyorsabb négylábú állatot, a gepárdot. Vadászat közben képes akár 95 kilométer/ órás sebesség elérésére is. Ez majdnem háromszorosa a leggyorsabb emberi rövidtávfutó sebességének. A gepárdok általában a csordától elszakadó gazellákat, impalákat veszik üldözőbe. A nagymacskák harminc méteres távolságba lopóznak, majd teljes erejükből futni kezdenek. Az üldözés általában nem tart tovább húsz másodpercnél. A gepárdok ugyanis igazi sprinterek.

Ha közelebbről megnézzük, testalkatuk hasonlít egy jól felkészített versenyautóra. Feje kicsi, csontjai könnyűek, hajlékonyak, teste karcsú, lábai vékonyak. Súlya testének méretéhez képest – farok nélkül 130-150 centi – könnyű, körülbelül 35-45 kilogramm. Hatalmas mellkasa, szíve, és tüdeje, valamint asz adrenalint termelő mellékveséje segítségével négy másodperc alatt eléri a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Futás közben képes hirtelen irányváltásra. Nagy orrlyukain keresztül az oxigénfelvétele maximális.

A többi nagymacskával ellentétben nappal vadászik. A gepárdok naponta három kiló húst fogyasztanak. Ha elhibázzák a zsákmányt, inkább feladják az üldözést, ugyanis sok energiát veszítenének, és annyira felmelegedne a testük, hogy az az életükbe kerülne.

Ez az egyetlen macskafajta, amelyik nem húzza vissza a karmait, azok segítik, hogy belekapaszkodjon a földbe, gyorsulásnál, manőverezésnél. Kivételesen hosszú farkával futás közben remekül egyensúlyoz. Sárgás színű szőrén fekete foltjai szabálytalanul helyezkednek el. Jellemző rá az úgynevezett ‘könnycsepp’-szerű minta, amelyik orra két oldalán húzódik lefelé a szemétől a szája sarkáig.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az Afrikai oroszlán

Az oroszlánok,más néven panthera leo,a macskafélék rendjébe tartozó emlős állatok,melyek nagy falkákban élnek,és amelynek középpontjában …

Leave a Reply