Kezdőlap / Állatok / Kutya / Golden Retriver az igazi társ

Golden Retriver az igazi társ

A Golden Retriver igazi családi kutya. Története a 19. századba nyúlik vissza. Ekkor tenyészették ki a fajtát vadászatra Skóciában. Ősei közt szerepel az ír szetter, fekete retriver, véreb és spániel is. 1900-as év elején született meg a fajta standardja mely a mai napig érvényes. Rendkívül jó vadász kutya. Főleg vízi vadászatra használják. Kitartó kereső valamint jó aportírozó. „Puha szájú” kutyának hívják mivel az aportírozott tárgyat finoman, óvatosan fogja a szájában és viszi a gazdájának.
A Golden Retriver természete tette igazán kedvelté sok területen. Nyugodt, kiegyensúlyozott, barátságos fajta. Rendkívül könnyen tanul és nagyon értelmes. Igazi lelki kutya. Szeret a gazdái közelében lenni és mindent megtesz a szeretetért. Sok mozgást igényel. Vízimádó fajta. Békés természet miatt jól tartható más kutyákkal és házi állatokkal. A gyerekeket nagyon szereti. Ezért ajánlható kis gyermekek mellé is. Nem házőrző típus, mindenkit barátságosan fogad.
Testfelépítése és a feje arányos. Közepes méretű kutya jó izomzattal. Koponyája széles, fülei közepes nagyságúak. Szemei sötét barnák. Kedves, barátságos nézésű. Marmagassága 51-61 cm között nemtől függően. Súlya 30 kg körüli. Szőrzete sima vagy hullámos hosszú szállakkal, dús, vízhatlan. Színe a krémszíntől az aranyon át a sötétvöröses árnyalatig terjed. Szőrét rendszeresen ápolni kell fésülés mellett nyírni is szükséges.
Jó tulajdonságai és könnyű taníthatósága miatt széleskörűen használják. Még napjainkban is kedvelik, mint vadászkutyát, de vakvezető, terápiás, mentő és nyomkövető kutya ként is kiemelkedően teljesít. A kutya sportokban is nagyon eredményes, de sok Golden Retrivel elsődlegesen igazi családtag.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ariége-i vizsla

Elegáns megjelenésű kutyus valamivel erőteljesebb testfelépítése van, mint a Pointernek. Feje keskeny szeme sötétbarna. Fülei …

Hozzászólás