Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Nyuszit szeretnék… de honnan?

Nyuszit szeretnék… de honnan?

Kis nyuszihoz elég könnyen hozzájuthatunk, azonban nem árt felmérni a helyzetet, mielőtt döntünk. A legegészségesebb példányokat a tenyésztőtől közvetlenül szerezhetjük be, és valóban ez a legmegbízhatóbb választás. Ők vállalják a garanciát a kis nyuszikra, és nem véletlenül született almot akarnak eladni. Általában külföldről hozzák a fajtiszta nyuszikat, és felelősséggel, megfelelő szakértelem birtokában pároztatják őket. Ezt nem árt figyelembe venni. Az úgynevezett „szaporítók” szintén hirdetik magukat, de náluk hiányzik a szakértelem, és rendszerint törpenyulakat pároztatnak házinyúllal, és a mennyiségre, nem pedig az állat egészségére, valamint minőségre törekednek. Jobb ha elkerüljük őket. Az állatkereskedésből is inkább érdeklődjünk arról, hogy honnan szerezte be a nyulat, mennyi idős, oltásai megvannak-e, stb.
Sokan nem hallották még, hogy a kosorrú megfogalmazás valójában magába foglalja azt, hogy a nyuszi lógófülű. Ezért ha valahol azt látjuk „kosorrú lógófülű törpenyúl” máris következtethetünk, hogy nem rendelkeznek a kellő szakértelemmel. A másik ilyen kifejezés, amivel rendszerint hirdetik az eladó kis nyuszikat, az a „toy”, jelző, ami rendkívül csalogató lehet, de a jelentése valójában dupla szőrzetet jelent az oroszlánfejűeknél. Tehát a két alap törpenyúl fajta, a kosorrú, és állófülű. Ezen jellemzők mellé jöhet még a különféle szőrtípus: oroszlán, rex, és kasmír. Az oroszlánfejű típus jellegzetessége, hogy a fejénél, a nyakánál, és a háta hátsó részén hosszabb a szőr. A dupla rétegűnél, azaz a toynál ez a szőr kétszer dúsabb. A kasmír szőrtípus ellenkezője az oroszlánfejűnek, itt a háton hosszú a szőr, és a fejen rövid. A rex nyuszinak egyenletes, nagyon dús szőrzete van, ami fénylő, selymes hatást eredményez.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hasznos tippek egy gazdinak

Nyuszink boldoggá tételéhez sok kiegészítővel hozzájárulhatunk, és nem is kell sokat költenünk hozzá. Hamar meglátjuk, …

Hozzászólás