H-vitamin

A H-vitamin vagyis a biotin az állat – és a növényvilág minden sejtjében jelenlévő anyag, fontossága abban rejlik, hogy számos enzimatikus folyamat nélkülözhetetlen alkotója. A kéntartalmú vitamin, a hámszövetben védelmi funkciót tölt be, és a zsírsavszintézisében is szerepet játszik. A bélbaktériumok szintézise és előállítása az emberi szervezetben a szükséges H-vitamint fedezi. A H-vitamin egyik formája, mely növényekben található a H1-vitamin, szerepe az emésztésben, felszívódásban, kiválasztásban jelentős. A H1- vitamin hiánytünetei közé sorolható a fáradtság, kimerülés, székrekedés, migrén, nehézkes és lassú emésztés, ekcéma, vérszegénység, idegesség, fiatalkori őszülés, a bőr foltosodása (vitiligo).
Ha a bélbaktériumokat gyógyszeresen kipusztítják, például antibiotikumos kezeléssel, akkor biotin hiány lép fel. A biotin hiánya miatt depresszió, bőrszárazság és szőrhullás, rossz hajkondíció, érzékeny fájó izomzat, kimerültség, ingerlékenység, étvágytalanság, hányinger, faggyúképződési zavar, idegbántalmak, kopaszság és korai őszülés mutatkozik. A H-vitamin hiánybetegségéhez vezethet a túl sok nyers tojás fogyasztása, mert a tojás tartalmazza a H-vitamin ellenanyagát az avidint. Az élesztőkivonat fogyasztása az embernél gátolja az őszülés kialakulását. A biotin a májban, vesében, az élesztőben, paradicsomban, diófélékben, mogyorófélékben, karfiolban, csiperkében, szójában, tarkababban, sajtokban és a piros ribizkében található meg jelentős mennyiségben. H1- vitamin fellelhető a sörélesztőben, zöldfélékben, joghurtba, búzacsírában, gombában, babban. A biotin napi szükséglete (RDA – OÉTI alapján): nők esetében 10-200 µg, férfiak esetében 10-200 µg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás