Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ha elindul a vérrög

Ha elindul a vérrög

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha a láb mélyvénás rendszerének valamelyik ágában vérrög vagy trombus keletkezik. Nagy veszélyt jelent, ha a vérrög vagy egy része leszakad, és a vérárammal továbbsodródva a tüdő ereibe jut. Itt ugyanis egy szűkebb érszakaszhoz érve megakad, és elzárja azt – a jelenséget tüdőembóliának hívjuk.
Különböző tényezők okozhatják, például az érfal sérülése, a véráramlás lassulása vagy a véralvadás fokozódása. A hajlamosító tényezők szerzettek vagy veleszületettek lehetnek. Szerzett faktorok lehetnek a csonttörések, izomsérülések, műtétek, fogamzásgátló vagy hormonpótló tabletták, a terhesség, az időskor, a tartós fekvés, a tumoros betegség és a nagyfokú visszeresség. A veleszületett rendellenességek között bizonyos mutációkat vagy egyes fehérjék hiányát szokták említeni.
A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akiknél halmozottan jelentkeznek a felsorolt tényezők.
Sokat hallani mostanában az úgynevezett „utazási szindrómáról”. Elsősorban a hosszú repülőutak kapcsán szokták felhívni erre a veszélyre a figyelmet, de a sok órán át tartó mozgáshiány és a kevés folyadék fogyasztása nemcsak repülőn okozhat trombózist, hanem hosszú autóbusz- vagy autóúton is. Ezek az utazási kockázati tényezők tulajdonképpen kiküszöbölhetők. Ajánlott a kompressziós harisnya viselése, továbbá ahol lehet, időnként álljunk fel, és járkáljunk vagy tornásztassuk a lábunkat. A visszértágulatok kialakulását megelőzendő szóba jöhet a vénás torna, a melegvizes fürdők kerülése, a rendszeres úszás és mindenféle testmozgás.
Mélyvénás vagy felületi trombózis nemcsak a mélyvénákban, hanem a látható, felületes vénákban is kialakulhat. Ez sokkal kevésbé veszélyes, mert tüdőembóliát csak akkor okoz, ha a vérrög feljut a combhajlatig, és onnan belekerül a mélyvénás rendszerbe. Felületes vénagyulladáskor a vénák csíkszerűen kötegessé, pirossá és igen fájdalmassá válnak, a mélyvénás trombózisra a lábszár duzzanata, feszülése, fájdalma jellemző.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply