Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Hadműveletek 1914-ben

Hadműveletek 1914-ben

A hadműveletek egyszerre három fronton és a tengereken is megindultak
A német hadvezetés óriási erőket összpontosítva nagyarányú offenzívát indított Párizs elfoglalására, és rövidesen 20-50 km-re megközelítették a franci fővárost. A franciák a Marne folyónál ellentámadást indítottak és a németeket megállásra kényszerítették. Az arcvonal továbbra is francia földön húzódott, de a frontok megmerevedtek. Kialakult az állóháború.
Az oroszok a központi hatalmak számításánál jóval hamarabb befejezték mozgósítást, és erőteljes hadműveleteket kezdtek Galíciában és Kelet-Poros2 országban. Ezért az osztrák-magyar hadvezetés a szerb fronton feladta támadó terveit, és fő erőit az orosz támadás föltartóztatására Galíciában összpontosította. A Monarchia tehát nem győzte le a szerbeket, Galíciában pedig csak annyit tudott elérni, hogy jelentékeny területi veszteségek árán megállította az orosz előrenyomulást. Kelet-Poroszországban is orosz sikerekkel kezdődött a háború, de Hindenburg német csapatai augusztus végén Tannenbergnél, majd szeptember közepén a Mazuri-tavaknál lefolyt ütközetben veresége mértek az oroszokra. A marne-i kudarc feledtetésére a német propaganda kelet-poroszországi győzelmek jelentőségét mérhetetlenül felnagyította. A 1914-es év nem hozta meg a központi hatalmak által tervezett elsöprő győzelmet. A villámháborús tervek kudarcot vallottak.
1914-15 telén a Kárpátok hágóiért folyt a harc, s ennek során az orosz csapatok mintegy százezer, zömében magyar katonát zártak körül, majd többheti ostrom után 1915 márciusában Przemysl várában megadásra kényszerítették őket. Az osztrák-magyar csapatok ekkor a Kárpátok gerince mögé vonultak vissza.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply