Hay-féle diéta

Jóformán semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá a Hay-féle diétát, amelyet dr. William Hay amerikai orvos dolgozott ki a század első éveiben. Hay doktor nem állította, hogy étrendje egyetlen betegséget is meggyógyít, csupán azt, hogy elhárítja az akadályokat a természet gyógyító erejének útjából. Azt vallotta, hogy sok betegség (ízületi betegségek, gyomorrontás, allergia, bőrpanaszok) oka a szervezet rendellenes vegyi összetételében rejlik, amit viszont például a túl sok hús és finomított szénhidrát fogyasztása, a rossz emésztés vagy a székrekedés idéz elő.
Dr. Hay szerint nem szabad egyszerre fehérjét és szénhidrátot fogyasztani, mert a fehérjék emésztéséhez savas, a szénhidrátokéhoz lúgos közeg kell. Ezzel persze alábecsülte az emberi emésztőrendszert , amely összetett felépítése révén mindkét feladattal remekül megbirkózik egyszerre is: a gyomorban a közeg savas, vagyis a fehérjék emésztésének kedvez, a vékonybélben pedig lúgos, ami a szénhidrátok emésztését szolgálja.
Hay doktor azt javasolta, hogy az étrend négyszeres mennyiségben tartalmazza a vért lúgosító élelmiszereket (zöldségek, saláták, a legtöbb gyümölcs, tej) a vért savanyítókhoz képest (minden állati fehérje, a legtöbb kemény héjú gyümölcs, minden szénhidráttartalmú étel, citrusfélék).Ezt az egyensúlyt azért tartotta kívánatosnak, mert ez felel meg a salakanyagok normális sav-lúg arányának. Valójában azonban a szervezetnek megvan a maga szabályozó rendszere, amely semlegesíti a feleslegben levő lúgot, illetve savat.
A Hay-féle diéta mégis hasznos lehet, ha másért nem is, azért mindenképpen, mert az étkezési szokások újragondolására és túlzott adagok mérséklésére ösztönöz. Sok könyv dicséri mint jó fogyókúrás módszert, a súlyvesztést azonban csupán az okozza, hogy a csökkentett zsírfogyasztással és az ételféleségek korlátozásával mérséklődik az energiabevitel.
A Hay-diéta több szempontból is megfelel a modern táplálkozási alapelveknek, hiszen sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű liszt fogyasztását ajánlja, és korlátozza a zsírbevitelt. A javasolt szénhidrátbevitel nagyjából megfelel a ma egészségesnek tartott aránynak ( teljes energiabevitel 50 %-nak), noha cukorból valamivel többet ír elő. A táplálkozási szakemberek nem osztják azt a nézetet, hogy a szervezet nemképes egyszerre feldolgozni a fehérjét és a keményítőt. A Hay-diéta azonban jó szolgálatot tehet az emésztési zavarokkal küszködőknek. Sokan hangoztatják, hogy enyhíti a nyombélfekélyt, s javítja az élet minőségét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás