Hiúz

A hiúz a ragadozók rendjébe tartozó macskaféle.

A hiúz előfordulása
Ázsia egyes részein, Alaszkában, Kanadában és az USA nyugati területein, valamint Európában honos, de a Kárpát-medence területén élő hiúzok a kárpáti hiúzok. A kárpáti hiúzok Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és a balkáni országok erdőségeiben élnek. A kárpáti hiúz Magyarországon a fokozottan védett fajok közé tartozik.

A hiúz testfelépítése:

A hiúzok testhossza körülbelül 1m, farka 15-25 cm-t tesz ki. Marmagassága átlagosan 70 cm. Pettyes bundája és sajátságos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt pamacs. Hallása, tapintása fejlett. Hosszú végtagjai és izmos teste lehetővé teszi, hogy egyetlen, 3-4 m-es ugrással támadja meg áldozatát. Erős, éles karmú mancsa a sikeres zsákmányfogást segíti. A fiatal hiúzok jól másznak, sok időt töltenek fákon. Nagyon jó vadász, érzékszervei kiválóak, hallását nagyban segítik 3-4 centiméter hosszú fülpamacsai

A hiúz életmódja és táplálkozása:

Madarakat, kis rágcsálókat, őzeket, rókakölyköket, szarvasborjakat és vadmalacokat fogyaszt. Magányosan élő állat. A területe központjában, földi üregekben vagy sziklahasadékokban húzza meg magát. A zárt, sűrű és kevéssé háborgatott hegyvidéki erdőségeket kedveli, minél messzebb az emberi zavarástól.

A hiúz szaporodása:

A párok csak a párzási időszakban, január és április között vannak együtt. A vemhességi idő 70 nap, az utódok száma ellésenként 2-3 szokott lenni. A kölykök 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. Átlagéletkoruk vadon 10-12 év.

Fajok:
• Kanadai hiúz
• Eurázsiai hiúz
• Párduchiúz
• Vörös hiúz

Az eurázsiai hiúz Európa legnagyobb macskaféléje.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás