Kezdőlap / Egészség és fitness / Jóga / Jóga gyakorlatok 2.

Jóga gyakorlatok 2.

Uttanasana
Nyújtja a gerincet és a lábakat, ellazítja a testet és a lelket.
Állj egyenesen, kezek a test mellett. Belégzésre kezeidet emeld a fejed fölé. Kilégzésre hajolj előre, kezeddel próbáld megérinteni a padlót. Ha nyújtott térddel nem sikerül elsőre, nem baj, nyugodtan hajlított térddel is lehet. A gyakorlat végrehajtható úgy is, hogy nem a padlót érinted meg, hanem megfogod a bokádat. Ismételd 3-5 alkalommal. Az utolsó ismétlés alkalmával tartsd ki a pozíciót néhány ki- és belégzés idejéig, majd lazán görbítsd a gerincedet addig, míg teljesen ki nem egyenesedsz, hogy a csigolyák lassan egymás után nyúljanak ki. Ezután húzd ki magad alaposan.

Variációk
1. Csináld a gyakorlatot a fent leírt módon, de tartsd ki a pozíciót 3-5 ki- és belégzés erejéig.
2. Állj egyenesen, vegyél 3 mély lélegzetet. Belégzés, emeld fel a fejed, hajolj előre, kezeddel érints meg a padlót, vagy fogd meg a bokádat, a fejed tartsd felemelve. Próbáld megfogni a lábujjaidat és tartsd ki a pozíciót néhány lélegzetvétel erejéig.
3. Belégzés, előrehajlás, fej felemelve. Kezeddel próbáld megérinteni a sarkadat. Így is néhány be- és kilégzéssel zárjuk a gyakorlatot.
4. Újra hajlítás előre, most lógasd a kezeidet előre, amíg jólesik. Meglátod, nagyon kellemes póz.

Trikonasana
Nyújtja a gerincet, megnyitja a törzset, javítja az egyensúlyt és a koncentrációt.
Állj terpeszállásba, a bal lábfejedet fordítsd 90 fokkal balra, jobb lábadat körülbelül 45 fokkal befelé. Belégzés, karokat emeld középső tartásba, vagyis párhuzamosan a padlóval. Kilégzés, fejedet fordítsd balra a kinyújtott karod felé. Ellenőrizd, hogy a bal térded egy vonalban legyen a bal bokáddal. Végy egy mély lélegzetet, és döntsd a törzsedet balra. Jó alaposan próbáld nyújtani a törzsedet, bal kézzel fogd meg a bal bokádat, jobb kéz a magasba emelkedik kinyújtva. Nézz fel a jobb kezedre a plafon felé. Lélegezz többször mélyen, a pozíciót tartsd ki. Tedd a jobb kezed a csípődre. Ismételd meg a testtartás, a másik oldalra is.

Virabhadrasana II
Erősíti lábakat és karokat, javítja az egyensúlyt és koncentrációt.
Állj egyenesen, kezek a test mellett. Terpeszállás, jobb lábfejedet fordítsd befelé körülbelül 45 fokkal. Bal lábadat 90 fokkal fordítsd balra.
Lassan hajlítsd be a bal térdedet, amíg a combod párhuzamos nem lesz a talajjal. Emeld fel a karjaidat a fejed fölé. Lassan ereszd le a karjaidat, oldalsó középtartásba. . Végy néhány mély lélegzetet. Tartsd ki a pozíciót. Ismételd meg az ellenkező oldalra is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Leave a Reply