Jóga típusok

Sok különböző típusú jógát tanítanak és gyakorolnak napjainkban. Az összes típus ugyanazon a fizikai testtartásokon alapul, de mindegyiknek máson van a hangsúlya.
Íme egy kis ízelítő a különféle típusokról:
– Hatha jóga: ez a legáltalánosabb forma, amely magában foglal sok fizikai gyakorlatot. Ez lassú tempójú stílus és megadja a jóga alapjait szolgáló feladatsorokat.
– Vinyasa jóga: légzéssel szinkronizált mozgás. Mindent órát egy „Napüdvözlettel” kezdenek és zárnak. Erőteljesebb feladatokból állnak a gyakorlatok.
– Ashtanga és Power jóga: az Ashtanga jelentése „nyolc végtag”, ami egy gyors tempójú, intenzív stílusú jóga. Egy adott feladatsort kell ismételni. Fizikailag nehéz, mert állandó a mozgás a gyakorlatokban.
– Iyengar jóga: ezek a gyakorlatok főként a test összehangolásáról szólnak. Általában hangsúlyozza a bizonyos pózok hosszantartását, majd ezután hosszú, gyors feladatok. Kellékek szükségesek: takaró, akadály tárgyak.
– Kundalini jóga: a lehelet összefüggésben van a fizikai mozgással, azzal a céllal, hogy felszabadítson energiát az alsó testrészeinken és lehetővé tegye az energia feljebb jutását testünkben.
– Bikram- Hot jóga: a feszes izmokat ellazítja nagyfokú izzadás kíséretében, amely megtisztítja a belső szervezetet. 95-100 fokos hőmérsékletű szobában végzik a gyakorlatokat.
– Vini jóga: a tanár minden egyes tanítvánnyal külön dolgozik. Személyre szabott programot alakít ki figyelembe véve életkorukat, egészségügyi állapotukat, fizikai állapotukat.
– Anusara jóga: úgy tanítják, hogy megnyitják a szívet mentálisan és fizikailag, majd a feladatok elvégzéséhez különböző kellékeket vesznek igénybe.
– Jivamukti jóga: fizikailag megterhelő feladatok és gyakran tartalmaz az óra néhány szertartást. Kihangsúlyozzák a kántálást, meditációt és a spirituális tanítást.
– Forrest jóga: megerősíti és tisztítja a lelket, hogy kiengedje a felgyülemlett érzelmeket és fájdalmakat, a gyógyulás érdekében. Intenzív edzések, melyek a has erősítését szolgálják és a mély légzés gyakorlatát.
– Kripalu jóga: hangsúly a meditáción van, fizikai gyógyulás és spirituális átalakulás.
– Integral jóga: hatha gyakorlatok végzése, légzési gyakorlatok elsajátítása, kántálások és meditáció jellemzi.
– Moksa jóga: egy meleg szobában 40 feladatból álló műveletsor elvégzése.
– Restrorative jóga: helyreállító jóga, kellékek használatával. A szervezet passzív nyújtása hanyatt fekve vagy ülve.
– Sivananda jóga: lelki gyakorlatok, melynek öt alapelve van. Megfelelő gyakorlatvégzés, helyes légzés, megfelelő relaxáció, megfelelő étrend, pozitív gondolkodás.
– Yin jóga: hosszú ideig ülve kell meditálni, összpontosítva az izmok megnyújtására.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A jógaterápia tudományos alapja

A tudósokat azóta foglalkoztatja a jóga agyra és testre gyakorolt hatása, amióta az betört a …

Hozzászólás