Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Joghurtos és túrós finomságok készítésének szabályai

Joghurtos és túrós finomságok készítésének szabályai

Nagy melegben nem esnek jól a nehéz vajas krémmel töltött sütemények, torták, hanem szívesebben fordulunk könnyebb és kalóriaszegény túros, joghurtos finomságok felé. A túró és a joghurt savanyú ízének köszönhetően jólesőn felfrissítenek.
Az üzletekben a túró sokféle változata kapható. Sovány, zsíros vagy félzsíros változatok közül választhatunk. Amennyiben a túrót tésztába keverjük akkor zsírszegény vagy félzsíros túrót vásároljunk, mert ez keményebb állagú. A „túrós tészta”-ba nem kell liszt. Ez a liszt nélküli túrómassza, a hozzáadott tojásoknak, pudingpornak és étkezési keményítőnek köszönhetően nyeri el sütés közben a kellő szilárdságát. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy sütés előtt a túrót alaposan csöpögtessük le.
Ahhoz, hogy a túrótortán ne ragadjon le és sütés után könnyen kivehető legyen, a tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Ha nincs otthon sütőpapír, margarinnal kenjük ki a formát és liszttel szórjuk meg.
Amint kivettük a sütőből a túrótortát késsel azonnal válasszuk el a karimájától, különben a közepe behorpad. Kb. 20 percig hagyjuk a formában hűlni, majd emeljük le a tortakarimát, az aljáról pedig óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
Azoknál a süteményeknél amelyek sütést nem igényelnek a túró hozzákevert tejszínhabtól és zselatintól lesz megfelelő állagú. A felolvasztott zselatinból először mindig csak pár evőkanállal keverjünk a túrómasszába, majd ezután vegyítsük el a maradékot is a túrókrémbe.
A joghurtból nagyon sokféle ízletes töltelék készíthető. Kombinálhatjuk gyümölcsökkel és gyümölcspürével is. Itt is mint a túrókrémnél, hogy a krém kellőképpen megszilárduljon szükség van a zselatinra. A zselatint először kevés joghurtkrémmel elkeverjük, majd a krémbe vegyítjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás