Kezdőlap / Állatok / Kutya / Kuvasz a magyar pásztor

Kuvasz a magyar pásztor

A kuvasz az egyik legrégibb magyar pásztorkutya fajta. Nyájak őrzésére, a ragadozók és a rablók ellen a későbbiekben egészen a XX. század elejéig vadászatra is alkalmazták. A pusztai pásztorkodás csökkenésével kerültek be a falvakba és a városokba, mint őrző kutya. A kuvasz erős, nagy testű kutyafajta jellegzetessége, hogy kizárólag fehér színű lehet a bundája, mi a fejen, mancsokon kb. 2 cm-es, a testének többi részét hosszabb szőr borítja, különösen a nyaki illetve a farki részeken. A fedőszőrzete viszonylag durva, hosszabb hullámos, az aljszőrzet gyapjas jellegű. A harapása ollószerű.
A kanok 71-75 cm, a szukák 66-70 cm magasak. A kanok testsúlya 40-52 kg, a szukák 30-42 kg között.
Általában 12-14 évig él. A kuvasz értelmes, kiegyensúlyozott fajta. Gyengéd, hűséges, nagyon ragaszkodik a gazdájához. Igen éber, elszánt és kitartó. Bátor, szívós, de akaratos természetű. Nem ugatós, hangja mély, de ritkán hallatja. Magas fájdalomküszöbe és megbízható jelleme miatt nagyon jól tűri a gyermekeket, de ereje, mérete és önállóságra való hajlama miatt a gondozását nem szabad gyermekre bízni, és azoknak sem ajánlott a tartása, akik nem magabiztos, erős jelleműek. Más kutyákkal szemben domináns módon viselkedik, és kihívást soha nem hagyja megválaszolatlanul.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye:

Igen sűrű szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyúlt a kuvasz számára. Vedlés idején elengedhetetlen az alapos, naponkénti kefélés. A: év többi részében hetente egyszer is elég átkefélni, lehetőleg drótos kefével. A karmait rendszeresen kell vágni!

Tanítása:

A kuvasznak kiegyensúlyozott, nyugodt, egyértelmű és következetes tanításra van szüksége. Nem kezdőknek való kutya: leendő gazdájának szellemileg és testileg is erősnek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy a nevelés során erőszakos módszereket kell alkalmazni – éppen ellenkezőleg: a kutya a harmonikus környezetben tanul a legkönnyebben, olyan emberek mellett, akik nem fojtják el saját kezdeményezőkészségét.

Mozgásigénye:

A kuvasz mozgásigénye átlagos; egy nagyméretű, bekerített kertben magától is eleget mozog. Szereti naponta többször is ellenőrizni territóriuma határait – ha ez nem lehetséges, gyakrabban kell sétálni vinni. Fizikai és szellemi értelemben is tágas helyre van szüksége.

Alkalmazásai:

Magyarországon kívül a kuvaszt őrzésre és társként tartják. Városban nem igazán érzi jól magát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply